Ούτε στη νέα συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τη Τρόικα το απόγευμα της Τετάρτης, ούτε καν στην έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τη Πέμπτη, θα κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ ευρώ. Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, αφενός στη νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς η ατζέντα της συζήτησης θα περιλαμβάνει μόνο την αναθεώρηση των μακροοικονομικών προβλέψεων, αφετέρου στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αντώνης Σαμαράς με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, ο Γιάννης Στουρνάρας δεν θα έχει προλάβει να βρει το 1 δισ. ευρώ από τις επιπλέον περικοπές μισθών που ζήτησε η Τρόικα!
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ακόμα και τη Κυριακή είναι αμφίβολο εάν θα προλάβει το οικονομικό επιτελείο να έχει κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ ευρώ, με αποτέλεσμα τα χρονοδιαγράμματα να είναι πλέον ασφυκτικά. Όσο, δε, για την... ταμπακιέρα, είναι προφανές ότι οι επιλογές είναι εξαιρετικά περιορισμένες αν λάβει κανείς υπόψιν ότι αναζητείται 1 δισ. ευρώ, εκτός των δεδομένων μέτρων όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η κατάργηση των Δώρων στο Δημόσιο, η κατάργηση των Δώρων σε όλους τους συνταξιούχους.
Σε κάθε περίπτωση, η αναθεώρηση των μακροοικονομικών προβλέψεων δεν πρέπει να υποτιμάται ως αντικείμενο συζήτησης, αφού από τις νέες εκτιμήσεις για την ύφεση θα εξαρτηθούν και οι νέοι στόχοι για τα έσοδα αλλά και οι νέες προβολές για το Χρέος, που σύμφωνα με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους θα πρέπει να είναι βιώσιμο, για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση. Από τις πρώτες συζητήσεις του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της Τρόικα, ήταν μάλιστα διάχυτη η ανησυχία ότι η πολύ βαθύτερη ύφεση, που έχει ανατρέψει και τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό, μπορεί να αποτελέσει το «σκαλοπάτι» για να ζητήσει η Τρόικα πρόσθετα μέτρα, αυτή τη φορά στο πεδίο των εσόδων, ανησυχία που φαίνεται να δικαιώνεται από την επιμονή των εκπροσώπων των δανειστών για ριζικές αλλαγές ή μάλλον ανατροπές και στο Φορολογικό, πέρα από αυτές που λίγο ως πολύ είχαν συμφωνηθεί στη προηγούμενη αξιολόγηση.
Πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι η πολυπόθητη επιμήκυνση δεν θα δοθεί χωρίς ανταλλάγματα και σε αυτό το πεδίο, καθώς ειδικά στο ΔΝΤ θεωρούν ότι θα απαιτηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση εκ των έσω για να καλυφθεί η επιπλέον 2ετία.