Ανησυχητικά στοιχεία για την νόσο Alzheimer παρουσιάστηκαν σήμερα σε ειδική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer στις 21 Σεπτεμβρίου.
Οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ασθενείς με άνοια σε όλο τον κόσμο ανέρχονται σε 36 εκατομμύρια και προειδοποιούν ότι αν δεν βρεθεί θεραπεία ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί στην επόμενη εικοσαετία και θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2050. Το κόστος της άνοιας, υπολογίστηκε το 2010 σε 604 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσόν που ισοδυναμεί με το 1% του ΑΕΠ παγκοσμίως.
Η Πρόεδρο της Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών και της Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας Παρασκευή Σακκά στην ομιλία της ανέφερε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν εξειδικευμένες δομές φιλοξενίας ασθενών με άνοια, δεν υπάρχουν επιδόματα για περιθάλποντες ακόμη και στα προχωρημένα στάδια της άνοιας, δεν διατίθενται κονδύλια για έρευνα και δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για θέματα που αφορούν ασθενείς με άνοια.
Οι πολλαπλές και εξειδικευμένες ανάγκες των ασθενών με άνοια στην Ελλάδα καλύπτονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από τις 25 Εταιρείες Alzheimer. Τα 11 Κέντρα Ημέρας των οργανώσεων αυτών σε όλη την Ελλάδα είναι Μονάδες Ημερήσιας Θεραπευτικής Φροντίδας των ασθενών και συγχρόνως παρέχουν εκπαίδευση και υποστήριξη στους περιθάλποντες και τις οικογένειες των πασχόντων. Τα δομημένα προγράμματα γνωστικής άσκησης που παρέχουν δωρεάν τα Κέντρα Ημέρας των Εταιρειών Alzheimer απευθύνονται σε ασθενείς με Ήπια Νοητική Διαταραχή (προ-στάδιο της άνοιας) και ασθενείς που βρίσκονται στα αρχικά και μεσαία στάδια της νόσου Alzheimer. Οι έρευνες δείχνουν ότι η συστηματική συμμετοχή σε τέτοιου είδους προγράμματα για μεγάλο χρονικό διάστημα βοηθά να σταθεροποιηθούν ή ακόμα και να βελτιωθούν οι νοητικές λειτουργίες των ασθενών που σε αντίθετη περίπτωση θα παρουσίαζαν αργή πτωτική πορεία. Έτσι τα προγράμματα αυτά ενισχύουν σημαντικά τα αποτελέσματα της φαρμακευτικής αγωγής. Ωστόσο, ο αριθμός των Κέντρων Ημέρας είναι δυσανάλογα μικρός σε σχέση με το συνολικό αριθμό των ατόμων με άνοια στη χώρα μας και υπάρχει επιτακτική ανάγκη ίδρυσης νέων.
Η καθηγήτρια του Α.Π.Θ Μάγδα Τσολάκη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια. Το 2004 ο αριθμός των ασθενών στην Ευρώπη ήταν 4 εκατομμύρια. Σήμερα ο αριθμός των ασθενών σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπερνά τα 36 εκατομμύρια. Τα νέα περιστατικά κάθε χρόνο είναι περισσότερα από το άθροισμα των νέων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, των περιστατικών με καρκίνο του μαστού και αυτών με Σακχαρώδη Διαβήτη.
Ο μέσος όρος έναρξης της νόσου είναι τα 75 χρόνια. Σε μικρότερες ηλικίες, κάτω των 65 ετών, το ποσοστό εμφάνισης της νόσου δεν υπερβαίνει το 7-10%. Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω θα αντιστοιχούν στο 29,5% του πληθυσμού της Ευρώπης των 27 μέχρι το 2060, ενώ το 2010 αντιστοιχούσαν μόνο στο 17,4%.
Σήμερα υπάρχουν 150 εκατομμύρια ηλικιωμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως ο μύθος ότι οι ηλικιωμένοι δεν είναι πολλοί και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και στρατηγικό σχέδιο για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους, καταρρίπτεται.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της ADI κ. Marc Wortmann, τόνισε ότι αν γίνει σωστή διαχείριση της ασθένειας με έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση, καθώς και παροχή φροντίδας στους ίδιους τους ασθενείς και στους ανθρώπους που τους περιθάλπουν, θα υπάρξουν πολλά οφέλη για ολόκληρη την κοινωνία. «Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όταν η νόσος αντιμετωπίζεται σωστά εξαρχής το κόστος περίθαλψης μειώνεται.
Την Παρασκευή που είναι η παγκόσμια μέρα Alzheimer θα γίνει στο Σύνταγμα συμβολική πορεία (memory walk) με κεντρικό σύνθημα "Νόσος: την αντιμετωπίζουμε βήμα - βήμα", για πέμπτη συνεχή χρονιά. Μια πορεία και ταυτόχρονα μια ευκαιρία για να διεκδικήσουν δυναμικά τα δικαιώματα τους οι ασθενείς και οι οικογένειες τους.