Δ.Δρούτσας: "Δεν αξίζουν στον ελληνικό λαό συστάσεις και σχόλια" - iefimerida.gr

Δ.Δρούτσας: "Δεν αξίζουν στον ελληνικό λαό συστάσεις και σχόλια"

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διπλό μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας για την κριτική που ασκείται στην προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, μιλώντας σήμερα στο Συνέδριο του Economist.

«Αυτό που δεν αξίζει στον ελληνικό λαό είναι συστάσεις και σχόλια που δεν είναι εποικοδομητικά», υπογράμμισε ο κ. Δρούτσας σημειώνοντας παράλληλα ότι «κάθε πολιτική δύναμη στην Ελλάδα και κάθε πολιτικός ηγέτης πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να λογοδοτήσει για τις επιλογές του».

Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη σε μια αυστηρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης και κάλεσε κάθε πολίτη να αναλάβει τις ευθύνες του για την έξοδο της χώρας από αυτή την κατάσταση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι «πέραν από την οικονομική κρίση, η Ελλάδα αντιμετωπίζει και κρίση ηθών, που σε μεγάλο βαθμό, όπως παρατήρησε προέρχεται και από το πολιτικό σύστημα των τελευταίων δεκαετιών».

Ο κ.Δρούτσας επικεντρώνοντας την ομιλία του στις συνεχιζόμενες ανακατατάξεις στο διεθνές σύστημα, αλλά και στις περιφερειακές εξελίξεις τόσο στην περιοχή της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής αλλά και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, σημείωσε ότι παρά τη ρευστότητα που παρατηρείται οφείλουμε να κοιτάμε τη λεγόμενη "επόμενη μέρα" στη διαμόρφωση και χάραξη της εξωτερικής πολιτικής.

Αναφερόμενος στους στόχους της Ελλάδας για την περιοχή των Βαλκανίων και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το συντομότερο και υπογράμμισε ότι η Προεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014 θα είναι αφιερωμένη στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Όπως παρατήρησε, πρόκειται για έναν εφικτό στόχο, για την υλοποίηση του οποίου η Ελλάδα ως Προεδρία το 2014 σχεδιάζει να συγκαλέσει μια Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών Δυτικών Βαλκανίων, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η σαφής ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών θα αποτελέσει ένα πραγματικό κίνητρο για την επίλυση των διαφορών, που υπάρχουν ακόμη στα Βαλκάνια.

Μάλιστα, παρατήρησε ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης , η Ελλάδα εκτιμά ότι θα μπορούσε να επιλυθεί τόσο το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, όσο και η εκκρεμότητα του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και υπενθύμισε την εποικοδομητική στάση και τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Όσον αφορά στη συζήτηση που υπάρχει στους κόλπους της ΕΕ για την «κόπωση» που επέφερε η τελευταία διεύρυνση, ο κ. Δρούτσας παρατήρησε ότι «η μη διεύρυνση θα κόστιζε περισσότερο από την διεύρυνση» και συμπλήρωσε ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα συμβάλει στην προαγωγή της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική και ειδικότερα την κρίση στη Λιβύη αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός ευρωπαϊκού σχεδίου για την περιοχή, που δεν θα εξαντλείται μόνο στην παροχή οικονομικής βοήθειας αλλά παράλληλα θα αποτελέσει και μια «επένδυση» για την Ειρήνη και Ασφάλεια στην Ευρώπη.

Επίσης, αναφέρθηκε και στις μεταναστευτικές ροές που έχουν ήδη μετακινηθεί από τις δοκιμαζόμενες αυτές χώρες προς τα νότια σύνορα της Ευρώπης και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα που αφορά μεμονωμένα τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ελλάδα, αλλά είναι ένα πρόβλημα που κλιμακώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όσον αφορά στο ρόλο τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της διεθνούς κοινότητας στην αντιμετώπιση της κρίσης στη Λιβύη αλλά και στις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να διαμορφωθεί η εικόνα ενός δυτικού κόσμου που προσπαθεί να επιβάλει τις θέσεις του στον αραβικό κόσμο, αλλά κάθε προσπάθεια να γίνεται με γνώμονα τον σεβασμό της κουλτούρας και της ιδιαιτερότητας κάθε λαού.

Επίσης, για την κρίση της Λιβύης επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας ότι η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με στρατιωτικά μέσα και τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης ειρηνικής λύσης μέσω των διαπραγματεύσεων, η δυναμική των οποίων θα μπορούσε να καταστείλει τις περαιτέρω ένοπλες συγκρούσεις.

Ο Σέρβος ΥΠ.ΕΞ. Βουκ Γέρεμιτς

Στην ταύτιση των απόψεων και στο συντονισμό Σερβίας-Ελλάδος για την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς, μιλώντας στο Συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι.

«Παρά τις δυσκολίες, υπάρχει ένα λαμπρό μέλλον για τα Βαλκάνια» υπογράμμισε ο κ. Γέρεμιτς και πρόσθεσε ότι «όλοι οι δρόμοι θα πρέπει να οδηγούν σε ένα κοινό μέλλον, που θα εγγυάται την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Όσον αφορά στο Κοσσυφοπέδιο, είπε, ότι ο ειλικρινής διάλογος είναι η μόνη προοπτική εξεύρεσης συναινετικής λύσης στο θέμα και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί ο διάλογος Πρίστινας-Βελιγραδίου, ενώ παρατήρησε ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι μια περιοχή σταθερότητας πλέον, αφού πέρασε από το σημείο καμπής, και έχει οδηγηθεί στην ολοκλήρωση της δημοκρατικής παγίωσης.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι όταν μιλάμε για πολιτικό σύστημα μην ξεχνάμε ότι και ο κάθε πολίτης της χώρας μας είναι μέρος αυτού του συστήματος και πρόσθεσε την ανάγκη να συμβάλουμε όλοι στην αντιμετώπιση της κρίσης. «Έχουμε την υποχρέωση και την ευκαιρία σήμερα όλοι μας να συμβάλουμε με ουσιαστικό και υπεύθυνο τρόπο να ξεπεράσουμε την κρίση», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά ερώτημα για το πώς σχολιάζει το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των ελλήνων βουλευτών, και αν αυτό θα ήταν ένα μήνυμα προς τον Έλληνα πολίτη στην παρούσα δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, ο κ. Δρούτσας απάντησε ότι κάθε συμβολική κίνηση, σήμερα σε τόσο δύσκολους καιρούς μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν λύνει αυτό το πρόβλημα.

«Πρέπει να κοιτάξουμε σε βάθος το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες και συμπλήρωσε ότι πρέπει να δούμε και τις σχέσεις πολιτικής - οικονομίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης. Πρόκειται για ορατά προβλήματα, τα οποία ήρθε η ώρα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά να τα αντιμετωπίσει με ευθύνη και ειλικρίνεια» κατέληξε ο υπουργός των Εξωτερικών. ΄

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ