Η επιμήκυνση του προγράμματος της Ελλάδας και η χρονική στιγμή που θα της χορηγηθεί είναι ένα από τα βασικά θέματα που ασχολείται ο βελγικός Τύπος, με τα δημοσιεύματα να υποστηρίζουν πως οι Έλληνες θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο.
«Η Ευρωζώνη περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο για τη Μαδρίτη και την Αθήνα», είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου στην ολλανδόφωνη εφημερίδα De Tijd, στο οποίο τονίζεται πως η χώρα μας είναι το «ακανθώδες» ζήτημα της Κοινότητας. Όπως αναφέρεται στο άρθρο, η Ελλάδα ζητάει επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο χρόνια (μέχρι το 2016), προκειμένου να διαθέτει μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για να εφαρμόσει τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις.
Μάλιστα η εφημερίδα, γράφει πως ακόμη και σκληροπυρηνικές χώρες σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, όπως η Ολλανδία και η Αυστρία, βλέπουν θετικά το αίτημα της χώρας μας. Πάντως για άλλη μία φορά γίνεται λόγος για την σημαντικότητα της έκθεσης της Τρόικα, καθώς οι περισσότερες χώρες την αναμένουν προκειμένου να βγάλουν συμπεράσματα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, γνωστοποίησε πως η έκθεση θα δει το φως της δημοσιότητας το νωρίτερο στις αρχές του Οκτωβρίου. Από αυτήν θα εξαρτηθεί και το αίτημα για επιμήκυνση, πράγμα που σημαίνει πως αποφάσεις θα ληφθούν εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Οκτωβρίου.
Η Der Standard ασχολούμενη με το ίδιο ζήτημα, επικαλείται την συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, σε άρθρο της με τίτλο «Τέχνασμα θα κάνει τη διετή επιμήκυνση να μην συνεπάγεται επιπρόσθετη επιβάρυνση».
Ωστόσο σύμφωνα με την εν λόγω εφημερίδα, το αίτημα για επιμήκυνση μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας. Ένα σενάριο το οποίο δεν βλέπουν καθόλου θετικά η Ολλανδία, η Αυστρία και η Γερμανία.
Έτσι, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αντώνης Σαμαράς, στηρίζεται στο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα επιτρέψει εκ νέου τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος, έτσι ώστε οι τελευταίες να μπορέσουν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα βραχυπρόθεσμης διάρκειας.
Πρόκειται για ένα «τέχνασμα» ώστε η επιμήκυνση να μην συνεπάγεται επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τους δανειστές, το οποίο χρησιμοποιήθηκε και τον Αύγουστο, καταλήγει η εφημερίδα.