Η ένταση στις σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας για τα νησιά Σενκάκου φαίνεται πως έχει τα πρώτα θύματα, που προς στιγμήν είναι οι ιαπωνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα και οι οποίες έχουν μπει στο στόχαστρο διαδηλωτών και εργαζομένων με αποτέλεσμα να διακόπτουν ή να αναστέλλουν τη λειτουργία τους.
Η Panasonic ανακοίνωσε ότι ένα από τα εργοστάσιά της θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Τρίτη, αφού οι Κινέζοι εργαζόμενοι σε αυτό δεν προσήλθαν στην εργασία τους, ενώ η Canon προκειμένου να προστατέψει τους εργαζόμενούς της, ανακοίνωσε ότι διακόπτει την παραγωγή σε τρία από τα τέσσερα εργοστάσια που λειτουργούν στην Κίνα.
Την ίδα ώρα η αεροπορική εταιρεία Nippon Airways ανακοίνωσε ότι παρατηρείται κύμα ακυρώσεων πτήσεων από την Κίνα προς την Ιαπωνία.
Το πλέον θερμό επεισόδιο συνέβη την Κυριακή στη Σαγκάη. Στην πόλη όπου ζουν τουλάχιστον 56.000 Ιάπωνες, ομάδα Κινέζων έδιωξε Ιάπωνες από εστιατόριο, το οποίο μάλιστα λειτουργεί κοντά στο προξενείο της χώρας τους.
Η κρίση στις διμερείς σχέσεις κορυφώνεται επικίνδυνα και όπως παρατηρούν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, «θύμα» της ενδέχεται να πέσουν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες είναι διόλου ευκαταφρόνητες καθώς η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας, ενώ η Ιαπωνία είναι ο τρίτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Κίνας.
Η σχέση αυτή μεταφράζεται σε εμπορικές συναλλαγές της τάξεως των 267 δισ. ευρώ (το 2011).
Παρά την εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών τους μεταπολεμικά, οι δύο χώρες δεν έχουν ξεχάσει το οδυνηρό παρελθόν αφού η Ιαπωνία είχε καταλάβει μεγάλο μέρος της Κίνας τη δεκαετία του 1930 και 1940 ενώ είχε προβεί σε εγκλήματα πολέμου μεγάλης κλίμακας κατά του κινεζικού πληθυσμού.
Η σημερινή αντιπαλότητα για τα νησιά ανοικτά των ακτών της Ταϊβάν έχει αναζωπυρώσει τις σκοτεινές μνήμες του παρελθόντος ενώ έχει και έντονη γεωπολιτική διάσταση αφού εκτιμάται πως στον υποθαλάσσιο χώρο των νησιώς μπορεί να υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου.