Παρά την αναγκαστική του συνταξιοδότηση ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν εξακολουθεί να σκέφτεται για την έξοδο από την κρίση της ευρωζώνης. Στο 9ο Φόρουμ Yalta European Strategy που έγινε στην Ουκρανία το σαββατοκύριακο και διοργανώθηκε από τον πολυεκατομμυριούχο Βίκτορ Πίνσουκ, ο γάλλος οικονομολόγος πρότεινε μια λύση εναλλακτική στα ευρωομόλογα.
Στόχος της πρότασης του Στρος Καν είναι να απαλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες από τα υψηλά επιτόκια δανεισμού για ορισμένες χώρες (1,7% επιτόκιο για τα 10ετή γερμανικά ομόλογα, 5% επιτόκιο για τα ιταλικά, 5,8% για τα ισπανικά, 8% για τα πορτογαλικά).
Ο Στρος Καν, όπως αναμετέδωσε η οικονομική εφημερίδα Les Echos, προτείνει χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία που δανείζονται με χαμηλά επιτόκια γιατί οι επενδυτές εμπιστεύονται τις οικονομίες τους «να δημιουργήσουν ένα πορτοφόλι το οποίο να γεμίζουν με τη διαφορά στα επιτόκια» ώστε οι χώρες που δανείζονται ακριβά -Ισπανία και Ιταλία- να επωφελούνται από αυτό και να μην πληρώνουν τόσο ακριβά τον λογαριασμό. Οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να συνεδριάζουν κάθε 15 ημέρες ώστε να αποφασίζουν τι ποσοστό από τα επιτόκια που βρίσκονται στο «πορτοφόλι» θα αποδίδεται στις αδύνατες οικονομίες.
Σύμφωνα με τον Στρος Καν αυτό το σύστημα θα είχε τα θετικά αποτελέσματα των ευρωομολόγων και όχι τα αρνητικά τους. Οι Γερμανοί αρνούνται τα ευρωομόλογα γιατί δεν θέλουν να καταστήσουν κοινά τα χρέη της ευρωζώνης και να υποχρεούνται να πληρώνουν για τις απείθαρχες χώρες. Με αυτό το σύστημα που προτείνει ο Στρος Καν «κάθε χώρα είναι απόλυτα υπεύθυνη για τα χρέη της», όπως λέει. Οι ισχυρές χώρες θα είχαν κάθε συμφέρον να κάνουν δεκτή αυτή την πρόταση για να σταθεροποιήσουν την ευρωζώνη.
Οι προτάσεις του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ δεν είναι βέβαιο ότι θα πείσουν τους Γερμανούς οι οποίοι έχουν την αίσθηση ότι πληρώνουν για τις υπερβολές των χωρών του ευρωπαικού Νότου.