Επιστήμονες ανέπτυξαν πρωτοποριακή τεχνολογία που ελέγχει τα όνειρα - iefimerida.gr

Επιστήμονες ανέπτυξαν πρωτοποριακή τεχνολογία που ελέγχει τα όνειρα

Επιστήμονες ανέπτυξαν πρωτοποριακή τεχνολογία που ελέγχει τα όνειρα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως θα ήταν αν μπορούσαμε να ελέγξουμε τα όνειρα μας; Οι επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στο σενάριο της ταινίας Inception, αφού κατάφεραν να διαχειριστούν τα όνειρα αρουραίων μέσω ηχητικών μηνυμάτων που σχετίζονταν με εμπειρίες που είχαν βιώσει την προηγούμενη ημέρα.

Όταν κοιμόμαστε ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου, κωδικοποιεί τις εμπειρίες και τις μετατρέπει σε μνήμη. Ουσιαστικά, αναπαράγει κάποια από τα περιστατικά που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να εδραιωθούν στη μνήμη μας. Οι επιστήμονες μέχρι σήμερα όμως δεν ήταν σίγουροι για το αν αυτές οι αναπαραγωγές επηρεάζονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Στο πλαίσιο του πειράματος ο επικεφαλής της έρευνας, Ματ Γουίλσον, εκπαίδευσε μια ομάδα αρουραίων να τρέχουν σε ένα λαβύρινθο χρησιμοποιώντας ηχητικά μηνύματα. Το ένα από τα μηνύματα που ακούγονταν σήμαινε ότι τους περίμεναν λιχουδιές στα αριστερά, ενώ ο άλλος ήχος σήμαινε ότι έπρεπε να στρίψουν δεξιά για να βρουν την ανταμοιβή τους.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος αυτού, οι επιστήμονες κατέγραφαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των αρουραίων καθώς έτρεχαν μέσα στον λαβύρινθο και στη συνέχεια κατέγραψαν τα εγκεφαλικά τους κύματα την ώρα που κοιμούνταν.

Συσχετίζοντας τις παραπάνω αναλύσεις επιβεβαιώθηκε ότι οι αρουραίοι ονειρεύονταν τα γεγονότα της προηγούμενης ημέρας, ωστόσο όταν οι ερευνητές έπαιζαν τα ακουστικά σήματα του πειράματος ανακάλυψαν ότι τα όνειρα των τρωκτικών άλλαζαν.

Ειδικότερα, ανάλογα με τα ηχητικά μηνύματα που άκουγαν οι αρουραίοι ονειρεύονταν και διαφορετικό τμήμα του λαβυρίνθου.

Τα αποτελέσματα του πειράματος απέδειξαν ότι το περιεχόμενο των ονείρων των τρωκτικών μπορεί να τροποποιηθεί όταν κάτι «ενεργοποιεί» τις αναμνήσεις τους ενώ κοιμούνται

Η διαδικασία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μία «μηχανική του ύπνου» ικανή να ελέγξει τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη μνήμη κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ