H απομάκρυνση των δημοσίων υπαλλήλων από το Δημόσιο, υπήρξε το μεγαλύτερο αγκάθι των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικα. Με την κυβέρνηση να είναι αρνητική στις απολύσεις, προωθείται στη θέση τους ένα πρόγραμμα «στοχευμένων εθελοντικών αποχωρήσεων» με στόχο να τεθούν εκτός Δημοσίου οι δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται στα πρόθυρα συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με το «Έθνος», ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης προωθεί το πρόγραμμα της «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης»το οποίο θα παρέχει κίνητρα σε περίπου 40.000 δημοσίους υπαλλήλους ώστε να αποχωρήσουν. Η πρόταση θα παρουσιαστεί στην Τρόικα χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι οι πιστωτές μας θα αποδεχθούν το εν λόγω μέτρο.
Ποιους αφορά
Το πρόγραμμα αφορά τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (συμπληρώνουν 25 χρόνια) μέχρι και τις 31-12-2010.
Ποια είναι τα κίνητρα
Οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να εξαγοράσουν μέχρι 3 πλασματικά χρόνια υπηρεσίας (στρατού, εκπαίδευσης κτλ.). Συζητείται η θεσμοθέτηση αντικινήτρων σε όσους δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα όπως η αύξηση του εργασιακού τους βίου κατά 1 ή 2 χρόνια.
Κόστος εξαγοράς
Το κόστος εξαγοράς υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 3.000 - 3.500 ευρώ. Η καταβολή θα μπορεί να γίνει και σε δόσεις. Εκτιμάται η εισροή στο ασφαλιστικό ταμείο του Δημοσίου να είναι περίπου 120 εκ. ευρώ.
Ποιοί εξαιρούνται
Το σχέδιο θα αφορά όλες τις εκπαιδευτικές κατηγορίες των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων (ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ). Εξαιρούνται από τον σχεδιασμό μεγάλες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων όπως οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και οι προϊστάμενοι διοικητικών μονάδων προκειμένου να μην απογυμνωθεί το Δημόσιο από ικανά και χρήσιμα στελέχη.
«Κλειδώνει» η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 και το κούρεμα στο εφάπαξ
Επιπλέον φαίνεται πως έχει οριστικά κλειδώσει η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 έτη αφού
στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως το μέτρο θα αποδώσει 2 δις ευρώ κατά τη διετία 2013-2014. Το εν λόγω μέτρο σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενες περικοπές στο εφάπαξ που φτάνουν και το 40% για κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων έχουν προκαλέσει κύμα φυγής από το Δημόσιο το οποίο εγκαταλείπουν ακόμη και οι «55άρηδες» φοβούμενοι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό τους πρόγραμμα και το έτος συνταξιοδότησης.