Σε γενικό αναβρασμό βρίσκεται ο Ισλαμικός κόσμος, με αφορμή την αμερικανική ταινία που καθυβρίζει τον Προφήτη Μωάμεθ. Τα επεισόδια από την Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Υεμένη μεταφέρονται στο Σουδάν και την Τυνησία όπου ο όχλος των οργισμένων μουσουλμάνων επιχειρεί να εισβάλλει σε πρεσβείες δυτικών χωρών.
Στο Χαρτούμ περίπου 5.000 ισλαμιστές διαδηλωτές πυρπόλησαν την πρεσβεία της Γερμανίας ενώ ένα μέρος τους επιχείρησε να επιτεθεί κατά της παρακείμενης πρεσβείας της Βρετανίας αλλά και των ΗΠΑ.
Η αστυνομία του Σουδάν επιχείρησε αρχικά να σταματήσει τους διαδηλωτές κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων ωστόσο δεν έκανε τίποτα το ουσιαστικό για να εμποδίσει την εισβολή τους στη γερμανική πρεσβεία.
Οι διαδηλωτές έσπασαν παράθυρα και κάμερες και έβαλαν φωτιά σε μέρος του κτιρίου. Μάλιστα κάποιοι κατέβασαν τη γερμανική σημαία και ανήρτησαν στη θέση της μαύρο ισλαμικό λάβαρο με τη ρήση «Δεν υπάρχει Θεός εκτός από τον Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του».
Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κινήθηκαν με αυτοκίνητα και λεωφορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ που όμως φυλάσσεται αυστηρά.
Προς το απόγευμα, κάποιοι από τους διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο όμως οι φρουροί της πρεσβείας που είχαν πάρει θέσεις στη στέγη, πυροβόλησαν προειδοποιητικά εναντίον των συγκεντρωμένων για να τους απωθήσουν.
Ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων όταν χτυπήθηκε από περιπολικό της αστυνομίας το οποίο έπεσε πάνω σε διαδηλωτές που εκτόξευαν πέτρες στους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Μετά το περιστατικό η αστυνομία αποσύρθηκε.
Από το Βερολίνο, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας επιβεβαίωσε την επίθεση και ανακοίνωσε ότι όλοι οι υπάλληλοι της γερμανικής πρεσβείας είναι «για την ώρα ασφαλείς». Καταδίκασε δε σε υψηλούς τόνους το περιστατικό αλλά και το περιεχόμενο της αμερικανικής ταινίας.
Το ίδιο έπραξε και το Φόρειν Όφις που επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τις διαμαρτυρίες έξω από την βρετανική πρεσβεία αλλά όχι και το αν υπήρχε προσωπικό σε αυτή ή αν είναι ασφαλές.
Αυτή ήταν η δεύτερη διαμαρτυρία για την επίμαχη ταινία που οργανώθηκε στο Σουδάν. Είχε προηγηθεί συγκέντρωση διαδηλωτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ την Τετάρτη απαιτώντας από την Ουάσινγκτον «να ζητήσει άμεσα συγγνώμη και να αποσύρει την ταινία από το YouTube».
Πάντως η Δύση και το Σουδάν βρίσκονται σε αντιπαράθεση με καταγγελίες για την παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων από το Χαρτούμ. Ο πρόεδρος της χώρας, Ομάρ αλ-Μπασίρ είναι ο μοναδικός εν ενεργεία ηγέτης που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Τύνιδα, έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ όπου σύμφωνα με το Reuters είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άτομα τα οποία επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο και έκαψαν τα δέντρα του οικοπέδου. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος ενώ υπάρχουν μαρτυρίες και για χρήση πυρών χωρίς να είναι σαφές αν επρόκειτο για πλαστικές ή κανονικές σφαίρες.
Το πρακτορείο αναφέρει ότι αργότερα οι διαδηλωτές πυρπόλησαν αμερικανικό σχολείο στην Τύνιδα.
Διαδηλώσεις και σε Πακιστάν-Αφγανιστάν
Στο Πακιστάν το ισλαμικό κόμμα Τζαμάατ ε-Ισλάμι και η ριζοσπαστική οργάνωση Τζαμάατ-ουντ-Ντάουα οργάνωσαν διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως οι διαδηλωτές δεν ξεπερνούσαν τις μερικές εκατοντάδες.
Στην Τζαλαλαμπάντ του Αφγανιστάν ενώπιον 4.000 διαδηλωτών οι ουλεμάδες επικήρυξαν τον σκηνοθέτη της ταινίας με το ποσό των 5 εκατομμυρίων αφγκάνι (περίπου 100.000 δολάρια). Οι συγκεντρωμένοι έκαψαν επίσης ένα πορτρέτο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο δεν σημειώθηκαν άλλα επεισόδια.
Μεγάλες διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Στην πρώτη, επικεφαλής των διαδηλωτών τέθηκε ο πρωθυπουργός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε ο οποίος κάλεσε και πάλι την αμερικανική κυβέρνηση «να ζητήσει συγγνώμη από τους Άραβες και τους μουσουλμάνους για την προσβλητική ταινία και να οδηγήσει τους εγκληματίες στη δικαιοσύνη» ενώ υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις και οι ειρηνικές διαμαρτυρίες.
Μικρότερες συγκεντρώσεις οργανώθηκαν σε Ιορδανία, Μαρόκο και ανατολική Ιερουσαλήμ ενώ διαδήλωσαν και πολλοί Σουνίτες στο Ιράκ.