Το θετικό κλίμα που διαφαίνεται υπέρ της χώρας μας θα σφραγιστεί και στη Λευκωσία, όπου συνεδριάζει σήμερα άτυπα το Eurogrouρ και αύριο το Ecofin, όπως ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία προσδοκά σε νέες δηλώσεις στήριξης της ελληνικής προσπάθειας.
Παρών στις δύο συνεδριάσεις θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό Αντωνη Σαμαρά. Κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση του κ. Στουρνάρα στην Κύπρο με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αφού θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθούν τα σενάρια επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και το ενδεχόμενο να χρειαστεί «κούρεμα» του δημοσίου χρέους ή νέα δάνεια για να χρηματοδοτηθεί η επιμήκυνση.
Το Eurogroup θα εστιάσει στο θέμα της ενδεχόμενης ένταξης της Ισπανίας και της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης αλλά στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι και η Ελλάδα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην άτυπη συνεδρίαση. Παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ, του Μάριο Ντράγκι και του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να συζητηθούν και οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να «κλειδώσει» τα μέτρα 11,8 δισ. ευρώ που απαιτούν οι δανειστές μας προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.
Ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει το γενικό πλαίσιο των μέτρων που έχουν αποφασιστεί αφού οι περικοπές δεν έχουν εξειδικευτεί και θα δεσμευθεί για μια ακόμη φορά ότι το πακέτο μέτρων θα είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί στο επόμενο Eurogroup που θα γίνει στις 8 Οκτωβρίου.
Η κυβέρνηση δεν αναμένει να προχωρήσει το θέμα της επιμήκυνσης κατά τη σημερινή άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ωστόσο είναι πιθανόν να διαφανούν οι προθέσεις των εταίρων μας είτε δια στόματος Λαγκάρντ είτε με δηλώσεις του κ. Γιουνκέρ.
Ισπανία και Κύπρος
Το πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup είναι η Ισπανία και η πιθανότητα να ενταχθεί σε Μνημόνιο και να ζητήσει βοήθεια διάσωσης. Αυτή που πρόκειται να περάσει δύσκολες ώρες στη συνεδρίαση είναι η Κύπρος η οποία έχει μπερδέψει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ για το τι ακριβώς θέλει. Τον Ιούλιο η Κύπρος ζήτησε ένταξη στον μηχανισμό στήριξης αλλά τώρα διευκρινίζει ότι ήθελε απλώς να ζητήσει την άποψη της τρόικας για την οικονομική της κατάσταση και τις λύσεις που προτείνονται.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί Μνημόνια, τα οποία αποδεδειγμένα οδηγούν σε πτώχευση χωρών και ότι καταστρώνει εναλλακτικά σχέδια έναντι των προτάσεων της τρόικα. Η Κριστίν Λαγκάρντ που βρίσκεται από χθες στην Κύπρο και συναντήθηκε με τον Κύπριο Πρόεδρο ζήτησε να πληροφορηθεί πότε σκοπεύει η Κύπρος να υποβάλλει επίσημο αίτημα στην ΕΕ και στο ΔΝΤ για να ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης.
Δημιουργία τραπεζικής ένωσης
Στο επίκεντρο των συζητήσεων του άτυπου Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών (Ecofin) και διοικητών των κεντρικών τραπεζών της ΕΕ που θα γίνει την Κυριακή θα συζητηθούν και θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα, όπως η δημιουργία μιας Τραπεζικής Ένωσης και ειδικότερα ενός Κοινού Εποπτικού Μηχανισμού, αλλά και το θέμα του σκιώδους τραπεζικού συστήματος.
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες θα συζητήσουν μεθόδους για κατάλληλη εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Ιουνίου, σε σχέση με την τραπεζική ενοποίηση και τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού Κοινού Εποπτικού Μηχανισμού.