Κλείνει η ψαλίδα σιγά-σιγά μεταξύ των απαιτήσεων της Τρόικα και του οικονομικού επιτελείου με την διαφορά από 6 δις ευρώ να κυμαίνεται πλέον γύρω στα 2-2,5 δις ευρώ –αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται στο οικονομικό επιτελείο και στο μέγαρο Μαξίμου. «Υπάρχει ένα κλίμα αισιοδοξίας, μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τελειώσει» είναι το μήνυμα στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Οικονομικών.
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν θέσει τις «κόκκινες γραμμές» σε δύο τομείς: Την αναδιάταξη των εργασιακών σχέσεων επί τα χείρω και την περικοπή των αναπηρικών επιδομάτων, ενώ ζητούν και δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι οριζόντιες περικοπές μπορεί να επιφέρουν αναλογικά μεγαλύτερα βάρη σε ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.
«Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο π.χ η εργασία 6 ημερών και η περικοπή αναπηρικών επιδομάτων» επιβεβαίωνε πολύ στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αποδίδοντας το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών προχθές. «Καλύτερα να υιοθετήσουμε για παράδειγμα μια μείωση 0,5% ακόμη στις συντάξεις, παρά να βάλουμε χέρι στα αναπηρικά για να εξασφαλίσουμε 200-300 εκ ευρώ» πρόσθετε με έμφαση.
Στο οικονομικό επιτελείο επιδιώκουν να βρουν ισοδύναμα από περαιτέρω περικοπές λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου – και έχουν βρεθεί μέχρι ένα βαθμό – τα οποία θα ισοσταθμίζουν τις απαιτήσεις της τρόικας. Ωστόσο το σκληρό «παζάρι» συνεχίζεται. Από το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι υπάρχει πλεόνασμα ύψους 1,5 δις ευρώ περίπου το οποίο έχει υποεκτιμηθεί από την Τρόικα και αισιοδοξούν ότι από εκεί μπορεί να υπάρξουν ηπιότερες – και δικαιότερες – περικοπές στης χαμηλές συντάξεις.
Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τις περίπου 30.000 απολύσεις στις οποίες επιμένει η Τρόικα, αλλά διατυπώνουν ενστάσεις ΠΑΣΟΚ και κυρίως η ΔΗΜΑΡ. Αν και αρκετοί πιστεύουν ότι θα δικαιολογηθούν ως «ωριμάνσεις». Στο τραπέζι έχει μπει και το συνταξιοδοτικό όπου επιχειρούνται να εξευρεθούν οι απαραίτητες ισορροπίες.
Στο μέγαρο Μαξίμου μιλούν για «αλληλένδετα» μέτρα καθώς υπάρχουν δύο τρόποι για να αντιμετωπιστεί ο μέσος όρος ηλικίας εξόδου στη σύνταξη: «Ή να κόψεις όλες τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (και να βγαίνουν όλοι στο 65ο έτος της ηλικίας τους) ή να διατηρήσεις κάποιες που θεωρούνται κοινωνικά αναγκαίες (π.χ τα βαρέα και ανθυγιεινά) αλλά τότε θα πρέπει να ανεβάσουμε το όριο συνταξιοδότησης στα 66 έτη» σημείωνε στενότατος συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Έσπευδε πάντως να προϊδεάσει ότι θα «μπει χέρι» στα όρια συνταξιοδότησης, σημειώνοντας πως «στην Ελλάδα έχουμε τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας εξόδου στη σύνταξη σε όλη την Ε.Ε.».
Πάντως στον κυβερνητικό συνασπισμό επικρατεί αισιοδοξία τόσο για την χορήγηση της επιμήκυνσης δημοσιονομικής προσαρμογής κατά μια διετία , όσο και στην μείωση της ονομαστικής τιμής του χρέους της χώρας. Όπως επιβεβαίωσε η ίδια η Τρόικα προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να επιστρέψει τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα και να μην τα καρπωθεί η ίδια. Δεν αποκλείεται μάλιστα αυτό να γίνει και αναδρομικά και να συμπεριλάβει και το πρόσφατο ομόλογο – το πρώτο που αποπληρώθηκε στην ΕΚΤ μετά το PSI.