Μοσκοβισί και ΔΝΤ «βλέπουν» επιμήκυνση και νέο κούρεμα του χρέους - iefimerida.gr

Μοσκοβισί και ΔΝΤ «βλέπουν» επιμήκυνση και νέο κούρεμα του χρέους

Μοσκοβισί και ΔΝΤ «βλέπουν» επιμήκυνση και νέο κούρεμα του χρέους
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θετικά μηνύματα για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας έστειλαν σήμερα ταυτόχρονα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών που βρίσκεται στην Αθήνα και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ από την Ουάσινγκτον.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη γαλλική πρεσβεία αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, o κ. Μοσκοβισί εμφανίστηκε ανοικτός στην πιθανότητα επιμήκυνσης και του νέου κουρέματος του χρέους, ωστόσο διευκρίνισε πως αυτό θα αποφασιστεί σε συνεννόηση με την Τρόικα ενώ προϋπόθεση για να γίνουν αυτά παραμένει η τήρηση των δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά.

«Είναι ουσιώδες να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της. Εύχομαι η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να μην εξαντληθεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επιμήκυνσης και κουρέματος του χρέους.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί αναπόφευκτες τις μειώσεις μισθών και συντάξεων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, απάντησε ότι «αφήνει την Τρόικα να χειριστεί αυτά τα ζητήματα».

ΔΝΤ: Υπάρχουν πλέον επιχειρήματα υπέρ της επιμήκυνσης

Την ίδια ώρα στην Ουάσινγκτον, το ΔΝΤ εκτιμά πως υπάρχουν πλέον βάσικα επιχειρήματα για να δοθεί επιπλέον χρόνος στην Ελλάδα προκειμένου να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της.

«Υπάρχουν βάσιμα επιχειρήματα για να παραταθεί (πέραν του 2014) το περιθώριο που έχει δοθεί στην Ελλάδα, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» δήλωσε ο Τζέρι Ράις του ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Μάλιστα, ο κ. Ράις δεν απέκλεισε και τα σενάρια για κούρεμα του επίσημου τομέα (ΟSI) προκειμένου να βρεθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, απαντώντας πως «το Ταμείο πάντα ζητά τη βιωσιμότητα του χρέους για να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Θα πρέπει να περιμένουμε τα συμπεράσματα της Τρόικα για το θέμα του χρέους».

Ωστόσο δεν κατέστη σαφές από την πλευρά του Ταμείου, το πότε θα είναι έτοιμη η περίφημη έκθεση της Τρόικα. Ο κ. Ράις σημείωσε πως τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Ετσι, δεν μπορώ να είμαι σαφής για το χρόνο που θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση», δήλωσε ο Ράις, τονίζοντας ότι η έμφαση δίνεται στην επαναφορά του προγράμματος στην σωστή τροχιά.

Το στέλεχος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρωθυπουργός μίλησαν την Τετάρτη για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ