Σε ρυθμούς Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος κινείται η κυβέρνηση, που γράφει και σβήνει από κοινού με την τρόικα σημείο προς σημείο το σκληρότερο ίσως πρόγραμμα λιγότητας και αποκρατικοποιήσεων μεταπολιτευτικά, προσπαθώντας να ικανοποιήσει δανειστές, αντιπολίτευση και εταίρους.Το Πρόγραμμα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, αφού πρώτα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει Δευτέρα ή Τρίτη. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στον λαό –πιθανότατα με τηλεοπτικό μήνυμά του- προκειμένου να εξηγήσει την αναγκαιότητα του προγράμματος και το περιεχόμενό του, πιθανώς δε να θέσει εμμέσως και το 'απαραίτητο' για τη στήριξή του δίλημμα της χρεοκοπίας ή των εκλογών. Στην συνέχεια, σειρά θα πάρουν οι πολιτικοί αρχηγοί, που θα ενημερωθούν είτε σε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου είτε σε συμβούλιο αρχηγών.
Και ενώ πολλά λέγονται περί συναίνεσης που θα βρει ή δεν θα βρει από την αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός, ζητούμενο παραμένει η ίδια στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματός του, όπου άλλοι 'βλέπουν' πρόωρες εκλογές και άλλοι προτείνουν σαρωτικό ανασχηματισμό με πρόσωπα ικανά να υλοποιήσουν χωρίς εκπτώσεις και πισωγυρίσματα το σκληρό πρόγραμμα. Τις εκλογές πάντως διαψεύδει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση, με τον Γιώργο Πεταλωτή να χαρακτηρίζει 'ψευδέστατο' το ότι μας επιβάλλεται έξωθεν η συναίνεση, επικαλούμενος τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ολι Ρεν, Αμαντέους Αλταφάζ.
Πέραν του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου, πάντως, διαφώνησε χθες με την πολιτική συναίνεση ως σύστημα διακυβέρνησης, αλλά και το δικαίωμα των δανειστών μας να προσθέτουν πολιτικούς όρους στη 'διαχειριστική σχέση' μεταξύ Κομισιόν και ελληνικού Δημοσίου, για 'μορφή πίεσης, εξαναγκασμού ή και εκβιασμού' μίλησε ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, αναφερόμενος στις δημόσιες 'παραινέσεις' του Όλι Ρεν. «Αυτόν τον τρόπο επιβολής (σ.σ. τον οποίο διέψευδε λίγο αργότερα ο κ.Πεταλωτής) πρέπει να τον αποκρούσουμε», είπε μιλώντας στη ΝΕΤ, βρίσκοντας πάντως έδαφος συνεννόησης με τη ΝΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της "iefimerida" άλλωστε, στην επιχείρηση ενσωμάτωσης προτάσεων από το Ζάππειο ΙΙ στο Μεσοπρόθεσμο, γίνεται προσπάθεια ένταξης του συνόλου σχεδόν των προτάσεων της ΝΔ στον έναν ή τον άλλο βαθμό, πλην βεβαίως του σκέλους των φορολογικών που βρήκε εξαρχής κάθετα αντίθετο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και ...την τρόικα. Για 'αναγκαιότητα' σύγκλησης μίλησε και ο Αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, μιλώντας στο Ράδιο 9. Ο ίδιος τάχθηκε κατά των εκλογών και ζήτησε την πλατύτερη δυνατή επικύρωση της δανειακής σύμβασης στη Βουλή.
«Τις αποφάσεις στην χώρα θα τις πάρει ο πολιτικός κόσμος», είπε στο ίδιο ραδιόφωνο από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος, ζητώνας υπευθυνότητα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εκφράζοντας την ελπίδα θετικής ανταπόκρισης από τη ΝΔ. Αναφερόμενος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, έθεσε και εκείνος θέμα 'διάταξης των δυνάμεών' του, προκειμένου η χώρα να πετύχει τους στόχους της. «Άστοχο» χαρακτήρισε τον τρόπο έκφρασης του Όλι Ρεν και ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Σταύρος Λαμπρινίδης, μιλώντας για διαπίστωση εκ μέρους του ότι χρειάζεται συναίνεση και όχι για προϋπόθεση για διανεισμό της χώρας. «Η χώρα να πάει σε συνεννόηση» ζήτησε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μιλώντας στο Βήμα FM, σημειώνοντας πάντως -αν και κατά των εκλογών ο ίδιος- πως «αν δεν μπορούν τα δύο κόμματα να συνεννοηθούν, τη λύση θα δώσει ο λαός». Όσο για την κυβέρνηση, παρατηρώντας 'ζητήματα' διαφορετικής γραμμής, κάλεσε τον πρωθυπουργό να τα λύσει.