Για τη δουλειά του στο Facebook, το οποίο παρoμοιάζει με τις Σειρήνες που συνάντησε στο ταξίδι του ο Οδυσσέας, μιας και είναι αρκετά... ελκυστικό, μιλά ο ελληνας εργαζόμενος στην εταιρεία, Απόστολος Λέριος. Παράλληλα, αποκαλύπτει τις αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει το Facebook το επόμενο διάστημα, αλλά και αν αυτό απειλείται από κάποιο άλλο κοινωνικό δίκτυο.
Ο Απόστολος Λέριος δουλεύει στο Facebook τα τελευταία χρόνια. Ποια είναι η δουλειά του; Παράγει τεχνικές οι οποίες βασίζονται στο ποια είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην αναπαραγωγή εικόνων και βίντεο.
Οπως λέει ο ίδιος «βρίσκω τρόπους, ώστε τους αλγόριθμους που εφευρίσκουν άλλοι να τους μετατρέπω σε μία μορφή που θα επιτρέπει να τρέξουν πάρα πολύ γρήγορα, για να έχουμε τη δυνατότητα να τους χρησιμοποιήσουμε στο Facebook, που ως γνωστόν, έχει τεράστια ποσότητα αρχείων, εικόνων και φωτογραφιών. Οπότε, βλέπω συνεχώς ποια είναι η τελευταία τεχνολογία σε εικόνα και σε βίντεο, και τη μεταφέρω μέσα στο Facebook, με κώδικα που τρέχει πιο γρήγορα απ' όσο τρέχει εκτός Facebook».
Επίσης, όπως εξηγεί συμβουλεύει τις ομάδες που ασχολούνται με το user interface, με την ιστοσελίδα ή με τις εφαρμογές που είναι στα κινητά, ώστε να χρησιμοποιούν με τον κατάλληλο τρόπο αυτές τις τεχνολογίες.
«Για παράδειγμα, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή στα κινητά, είπα ότι πέρα από τη χρήση του format jpeg, που είναι το στάνταρ για τις εικόνες, ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και ένα άλλο format που έχει το ένα δέκατο του μεγέθους του jpeg. Ο ρόλος μου, στην ουσία, είναι να αλλάζω τις τεχνολογίες, ώστε οι ομάδες που αλλάζουν την εμφάνιση του facebook να έχουν περισσότερα εργαλεία» εξηγεί ο Απόστολος Λέριος.
Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα του Facebook
Ο κ. Λέριος δέχθηκε ακόμη να αποκαλύψει ποια θα είναι η επόμενη ημέρα του Facebook. Οπως εξηγεί προσανατολισμός της εταιρείας είναι να μπορέσει να γίνει πιο δυνατό στα κινητά. «Δηλαδή, θα έχει περισσότερες εφαρμογές, όχι όταν μπαίνει κάποιος στο Facebook να βλέπει μόνο το newsfeed ή το timeline».
«Όταν, για παράδειγμα, βλέπεις τη λίστα των φίλων σου, να μπορείς να "πατάς" τον φίλο σου και να παίρνεις τηλέφωνο. Δεν πρόκειται μόνο για μία ξεχωριστή εφαρμογή, αλλά έχει πιο σημαντικό ρόλο στον τρόπο που χρησιμοποιεί κάποιος το κινητό» εξηγεί.
Και δεύτερον, προσθέτει, «το Facebook θα αλλάξει σε σχέση με το παρόν, δηλαδή, θα γίνει περισσότερο πλατφόρμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι μόνο εφαρμογή αυτόνομη, αλλά θα είναι μέρος πολλών άλλων εφαρμογών, όπως για παράδειγμα το Spotif, ή το Pandora. Δηλαδή, αν έχεις πει στο facebook ότι σου αρέσουν οι Led Zeppelin και έχει γίνει like, όταν θα πηγαίνεις στο Pandora, θα σου εμφανίζονται και οι Led Zeppelin. Ή στο GPS, όταν επιλέξεις ότι θέλεις να πας στη Θεσσαλονίκη, θα σου υπενθυμίζει ότι στη Λαμία είναι τρεις φίλοι σου και μπορείς να σταματήσεις για να τους συναντήσεις. Εμείς δεν γράφουμε την εφαρμογή πια, αλλά παρέχουμε τις πληροφορίες στις εφαρμογές».
Απειλείται η παντοκρατορία του Faceboοk
Στην ερώτηση εάν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια απειλή για την παντοκρατορία του Facebook, απαντά: «Όχι αυτή τη στιγμή, αλλά θα έπρεπε», υπενθυμίζοντας όμως, ότι και η Google δεν περίμενε ότι θα εμφανιστεί το Facebook και θα τραβούσε πάνω του την προσοχή του κόσμου. «Το Facebook, λοιπόν, πρέπει πάντα να σκέφτεται τις μικρές εταιρείες που υπάρχουν και που μπορεί να είναι απειλές γι αυτό. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή επειδή δεν υπάρχει κάτι άλλο, ακόμη και η Google με την Google Plus δοκίμασε να κάνει δικό της κοινωνικό δίκτυο αλλά απέτυχε, το facebook έχει φτάσει σε ένα σημείο που πιστεύει ότι είναι άτρωτο. Και αυτή είναι η "αχίλλειος πτέρνα" του. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μπορεί να είναι δέκα παιδιά σε ένα δωμάτιο και να φτιάχνουν το καινούριο μέσο κι εμείς να μην έχουμε την παραμικρή ιδέα για το τι συμβαίνει».
Αναφερόμενος στα αρνητικά του Facebook, ο Απόστολος Λέριος τονίζει ότι, σαν μέσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άσχημο τρόπο, όπως και η τηλεόραση. «Μπορεί, δηλαδή, ένα νεαρός να μη σκέφτεται ότι, στο μέλλον, το να έχει "ανεβάσει φωτογραφίες" όπου είναι μεθυσμένος σε ένα πάρτι, ίσως του προκαλέσει προβλήματα. Η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το facebook και οποιοδήποτε άλλο μέσο στο διαδίκτυο άσχημα υπάρχει. Από εκεί και πέρα, είναι ο τρόπος που το χρησιμοποιεί κανείς και πώς θα τον βοηθήσουν οι καθηγητές και οι γονείς να το χρησιμοποιεί σωστά», δηλώνει και επισημαίνει ότι η εκπαίδευση στην Ελλάδα, αλλά και στην Αμερική πρέπει να περιλαμβάνει σχετικό μάθημα «για το πώς θα συμπεριφέρεσαι στο διαδίκτυο».
Ποιος είναι ο Απόστολος Λέριος
Ο Απόστολος Λέριος, μεγάλωσε στην Ελλάδα, τελείωσε το Κολλέγιο Αθηνών και πήγε για σπουδές στο Stanford, στην Καλιφόρνια. «Σκοπός μου ήταν να γίνω προγραμματιστής, κομπιουτεράς όπως λέγαμε τότε» διηγείται, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι διακρίσεις που είχε σε διαγωνισμούς σχετικούς με την πληροφορική στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, τον βοήθησαν ώστε το Stanford να του δώσει υποτροφία. Διαφορετικά, όπως αναφέρει, δεν θα μπορούσε να πάει γιατί δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα χρήματα.
Μετά το πρώτο πτυχίο συνέχισε, κάνοντας διδακτορικό για να γίνει καθηγητής, αλλά βλέποντας τη σκληρή ζωή που κάνουν οι καθηγητές και ότι χρειάζονται «άνωθεν» παρεμβάσεις για την εξέλιξή τους, αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές του.
«Εκείνη την εποχή γινόταν το Internet boom, όλες οι εταιρείες ξεκινούσαν, έβλεπα τους συμμαθητές μου να βγάζουν λεφτά και σκέφτηκα γιατί να μην βγάλω κι εγώ; Τα παράτησα. Το πανεπιστήμιο όμως μου έδωσε ένα Master γιατί είχα κάνει το μισό χρόνο του διδακτορικού».
Η επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκίνησε από νέες εταιρείες στο Silicon Valley και όχι μόνο εταιρείες τεχνολογίας, αφού δημιούργησε με τη γυναίκα του μέχρι και κλινική για ανθρώπους με διατροφικές διαταραχές και έφτασε μέχρι και τη διδασκαλία των χορών χούλα της Χαβάης. Στη συνέχεια ήρθε το Facebook.