Ποιοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν το 29% του ΟΠΑΠ - iefimerida.gr

Ποιοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν το 29% του ΟΠΑΠ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πώληση του 29% του ΟΠΑΠ, η οποία ανακοινώθηκε χθες ξαφνικά από το ΤΑΙΠΕΔ, την ώρα της συνάντησης του Γιάννη Στουρνάρα με την Τρόικα, προσελκύει μεγάλα funds από το εξωτερικό αλλά και μεγάλες λοταρίες.

Η ανακοίνωση ήρθε νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν και μοιράστηκε στα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ την ώρα που η συνάντηση της Τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών βρισκόταν σε εξέλιξη. Ο στόχος της επίσπευσης της διαδικασίας πώλησης του 29% είναι να σταλεί μήνυμα στην τρόικα αλλά και στους διεθνείς επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις.

Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ που έχουν ερευνήσει την αγορά εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ. Στην πρώτη θέση του ενδιαφέροντος τοποθετούνται επιχειρηματίες που ήδη συνεργάζονται με τον ΟΠΑΠ όπως ο Σωκράτης Κόκκαλης ή η ιταλική Lottomatica που συμμετέχει και στον διαγωνισμό για τα Κρατικά λαχεία.

Λόγω του μεγέθους της επιχείρησης, η οποία είναι εξαιρετικά κερδοφόρα, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ περιμένει συμμετοχή από επενδυτικά funds και ήδη εκδηλώνεται ενδιαφέρον από την βρετανική Camelot, η οποία ελέγχει την κρατική λοταρία της Αγγλίας, ενώ υπάρχουν φήμες και για ενδιαφέρον του fund Milos Investments, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα τα Νέα.

Ενόψει της αποκρατικοποίησης ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ Κώστας Λουρόπουλος δηλώνει ότι οι αποφάσεις της κυβερνησης δεν θα επηρεάσουν το πρόγραμμα ανάπτυξης της εταιρείας.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι θα συγκεντρωθούν 700-800 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση του 29%. Γι' αυτό η κυβέρνηση θα επιδιώξει το τίμημα να μην είναι σε μετρητά αλλά σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου τα οποία θα αποκτήσει ο νέος ιδιοκτήτης του ΟΠΑΠ σε τρέχουσες τιμές στη δευτερογενή αγορά. Με αποτέλεσμα με ένα ποσό της τάξης των 700 εκατ ευρώ να σβηστεί δημόσιο χρέος πάνω από 3 δις ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ