Συνελήφθη Μεξικάνος αρχιμαφιόζος, αρχηγός του καρτέλ του Κόλπου - iefimerida.gr

Συνελήφθη Μεξικάνος αρχιμαφιόζος, αρχηγός του καρτέλ του Κόλπου

Συνελήφθη ο μεγάλος αρχηγός γνωστού καρτέλ ναρκωτικών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού του Μεξικού συνελήφθη σήμερα το πρωΐ ο Χόρχε Εντουάρντο Κοστίγια Σάντσες, φερόμενος ως αρχηγός του καρτέλ του Κόλπου και από τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες στη χώρα του.

Ο συλληφθείς εντοπίστηκε στη βορειοανατολική πολιτεία Ταμαουλίπας και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου «δηλώνει και δείχνει να είναι ο Χόρχε Εντουάρντο Κοστίγια Σάντσες, ο φερόμενος ως ο μεγάλος αρχηγός του καρτέλ του Κόλπου»

Ο Σάντσες βρισκόταν στον κατάλογο των 37 πλέον καταζητούμενων μελών του οργανωμένου εγκλήματος και οι μεξικανικές αρχές προσέφεραν αμοιβή 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων για τη σύλληψή του.

Ο πρώτος αρχηγός του Καρτέλ του Κόλπου, Οσιέλ Καρντένας Γκουίγεν, ένας από τους παλιότερους και ιστορικούς αρχηγούς της εγκληματικής οργάνωσης, είχε συλληφθεί το 2003 και είχε εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου εκτίει ακόμα ποινή 25ετούς κάθειρξης.

Ο αδελφός του και επόμενος αρχηγός που ανέλαβε την οργάνωση, ο Αντόνιο Γκουιγέν, είχε την αρχηγία του καρτέλ έως το θάνατό του το 2010, από πυρά του στρατού.

Ο πιο πρόσφατος αρχηγός του Καρτέλ του Κόλπου και αδελφός των δύο προηγούμενων, ο Μάριο Καρντένας Γκουίγεν, που ηγείτο της εγκληματικής οργάνωσης μαζί με τον Σάντσες από το 2010, συνελήφθη πριν 10 μέρες (4 Σεπτέμβρη) αφήνοντας τον Σάντσες τελευταίο αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης.

Το καρτέλ του Κόλπου ήρθε σε ρήξη το 2010 με το καρτελ των Ζέτας, μια εγκληματική οργάνωση που συγκροτείται κυρίως από πρώην επίλεκτα μέλη του μεξικανικού στρατού και τελεί υπό τη διοίκηση τους. Η ρήξη αυτή μεταξύ των δύο οργανώσεων προκάλεσε κλιμάκωση της βίας στην Ταμαουλίπας, με δεκάδες διαμελισμένα πτώματα να βρίσκονται κάθε τόσο κρεμασμένα σε γέφυρες, στα σύνορα που χώριζαν τις περιοχές των δύο καρτέλ, ως απειλητικά μηνύματα.

Συνολικά 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μεξικό τα τελευταία έξι χρόνια στο πλαίσιο της επιχείρησης του στρατού και της αστυνομίας που είχε κηρύξει ο πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν στα καρτέλ των ναρκωτικών και στο οργανωμένο έγκλημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ