Βλέπετε στην αγορά κόκκινες κολοκύθες τεραστίων διαστάσεων και αναρωτιέστε : μα, τι κάνει κανείς με μια κόκκινη κολοκύθα ;
Μια σούπα βελουτέ, βεβαίως ! Μόνο γι'αυτό είναι πλασμένη η κολοκύθα, παρότι η ελληνική κουζίνα δεν έχει τέτοια παράδοση. Οι Ελληνίδες δεν γνωρίζουμε τις ευεργετικές ιδιότητες της κόκκινης κολοκύθας, άριστο καταπραυντικό, φάρμακο για το στομάχι. Ας διδαχτούμε, λοιπόν, από τους γάλλους που αγαπούν το βελουτέ κολοκύθας και το σερβίρουν τακτικά μόλις κρυώσει ο καιρός.
Την επόμενη φορά θα σας δώσω τη μαγική συνταγή ριζότο με κόκκινη κολοκύθα και σπανάκι !
Υλικά
1 φέτα κολοκύθα (την κόβει ο μανάβης, ξέρει)
2 πατάτες
1 μικρό κρεμμύδι (προαιρετικό, εγώ δεν βάζω, για να έχω απαλό βελουτέ που δεν «τρίβει» το στομάχι)
1/2 κουταλιά γλυκού κρέμα γάλακτος
Αλάτι
Εκτέλεση
1. Ξεφλουδίζετε και κόβετε την φέτα κολοκύθα, τις πατάτες και το κρεμμύδι (αν βάλετε) σε κύβους
2. Βράζετε όλα τα λαχανικά μαζί σε αλατισμένο νερό για 20 λεπτά.
3. Τα περνάτε στο μούλτι, με λίγο από το υγρό της βράσης, μέχρι να γίνουν βελουτέ
4. Τοποθετήστε το βελουτέ σε ένα μπολ. Προσθέστε υγρό της βράσης όσο χρειάζεται για να γίνει σούπα βελουτέ, να μην είναι πουρές.
5. Όταν έρθει η ώρα να σερβίρετε προθέστε στη μέση του πιάτου την κρέμα γάλακτος, όμορφα, σαν ένα φουντούκι. Μη βάλετε πολύ κρέμα, η σούπα θα ασπρίσει και θα ξενοστημίσει.
6. Περάστε τον χειμώνα σας τρώγοντας αυτή τη σούπα, θα με θυμάστε. Διατηρείται στο ψυγείο για 5 ημέρες. Είναι τόσο γευστική που σερβίρεται κάλλιστα και σε τραπέζι καλεσμένων.