Η ισπανική πλατεία Ταχρίρ - iefimerida.gr

Η ισπανική πλατεία Ταχρίρ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πλατεία Ταχρίρ θυμίζει το σκηνικό στη Μαδρίτη από χθες. 10.000 πολίτες, χωρίς καθοδήγηση απο κανένα πολιτικό κόμμα, κατέκλυσαν όλο το βράδυ την πλατεία Πουέρτα δελ Σολ, συνεχίζοντας το σκηνικό διαμαρτυρίας που ξεκίνησε με τις μαζικές διαδηλώσεις της Κυριακής. Νέο ραντεβού έχει δοθεί για σήμερα, με τους Ισπανούς να είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τις τοπικές εκλογές της Κυριακής.

Το κίνημα 15-Μ, όπως αποκαλείται, αντλεί έμπνευση από την "Αραβική Άνοιξη" αλλά και τις ελληνικές διαδηλώσεις και ψάχνει τη δική του πλατεία Ταχρίρ, σύμβολο της πρόσφατης αιγυπτιακής εξέγερσης που είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ, μετά απο 30 χρόνια.

Το κύμα εξεγέρσεων στη Μέση Ανατολή όπλισε με αισιοδοξία τους Ισπανούς διαδηλωτές, οι οποίοι, με το μυαλό τους στις επερχόμενες τοπικές εκλογές στις 22 Μαΐου, σχεδίαζαν εδώ και τρεις μήνες τις κινητοποιήσεις τους, κυρίως μέσω κοινωνικών δικτύων στο ίντερνετ, αφού τα ισπανικά ΜΜΕ αγνόησαν το γεγονός. Την περασμένη Κυριακή στις 15 Μαΐου (εξ ου και το 15-Μ) περίπου 150.000 πολίτες κατέκλυσαν 50 πόλεις της Ισπανίας, με κεντρικό τους αίτημα την ουσιαστική εκπροσώπησή τους από το πολιτικό σύστημα, αντιδρώντας στο υπάρχον καθεστώς. Τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν στη Μαδρίτη από μεμονωμένες ομάδες ατόμων δεν πτόησαν τους συμμετέχοντες και το ίδιο βράδυ μια ομάδα μερικών εκατοντάδων ατόμων κατασκήνωσε στην πλατεία Πουέρτα δελ Σολ. Ξημερώματα Τρίτης η αστυνομία εκκένωσε βίαια την πλατεία από όσους είχαν απομείνει και καθώς τα νέα άρχισαν να διαδίδονται το ίντερνετ πήρε ξανά φωτιά, καλώντας τον κόσμο να ξαναμαζευτεί άμεσα στην πλατεία το απόγευμα. Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό, αφού 10.000 κόσμου πλημμύρισαν την Πουέρτα δελ Σολ.

Ακτιβιστές, στελέχη πολυεθνικών, φοιτητές, συνταξιούχοι είναι μερικές μόνο απ’ τις κοινωνικές ομάδες που συνθέτουν το διαμαρτυρόμενο πλήθος. Μόνο τους κοινό είναι η απέχθεια στο υπάρχον πολιτικό σύστημα και η διάθεση για αυτοοργάνωση. Πολλοί έιναι αυτοι που για πρώτη φορά ασχολούνται με τέτοιες πολιτικές διαδικασίες. Κανένα κόμμα δεν ηγείται των διαμαρτυριών, ακόμα και η ισπανική αριστερά αποφεύγει να εμπλακεί δυναμικά στο κίνημα, αν και το στηρίζει.

Λίγες μέρες πριν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ο υποψήφιος του κυβερνητικού σχηματισμού των Σοσιαλιστών στη Μαδρίτη εξέφρασε τη συμπάθειά του προς το κίνημα. "Οι νέοι επιβάλλεται να επαναστατούν, ταυτίζομαι με τα αιτήματά τους, όμως όλοι αυτοί πρέπει να ξέρουν πως μόνο μέσω της πολιτικής μπορούν να αλλάξουν το οικονομικό και πολιτικό μοντέλο που όντως έχει αποτύχει».

Εκπρόσωπος του κινήματος «Πραγματική δημοκρατία τώρα» πιστεύει πως είναι ώρα για τον κόσμο να εγκαταλείψει όλες τις υπάρχουσες ιδεολογίες και να ενωθεί μόνο σε αυτά που τον εξαγριώνουν. Ο Φάμπιο Γκαντάρα, άνεργος δικηγόρος, συνεχίζει λέγοντας: «Αυτό που κηρρύσουμε είναι ή έλλειψη πραγματικής δημοκρατίας. Οδηγούμαστε σε ένα δικομματικό σύστημα όπου η διαφθορά σε όλα τα επίπεδα είναι απλά σκανδαλώδης. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να μας ενώσουν όλους».

«Ο κόσμος είναι κουρασμένος» αναφέρει άλλος διαδηλωτής. «Είναι πρωτοφανές για την Ισπανία να οργανώνεται ο κόσμος χωρίς τη στήριξη κάποιου κόμματος ή καποιου άλλου πολιτικού ή εργατικού φορέα. Το μοντέλο αυτό έχει πεθάνει».

Εκμεταλλευόμενοι τη σπίθα της στιγμής, οι Ισπανοί διαδηλωτές δεν σκοπεύουν να σταματήσουν τις διαδηλώσεις, με σκοπό να ακουστεί όσο γίνεται περισσότερο η φωνή τους και να επηρεάσουν τις επερχόμενες εκλογές της Κυριακής. Το ραντεβού ανανεώνεται κάθε βράδυ στις 8, στη δικιά τους πλατεία Ταχρίιρ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ