Ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για τα μέτρα - iefimerida.gr

Ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για τα μέτρα

Ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για τα μέτρα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χωρίς κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου για το νέο πακέτο μέτρων που καλείται να ψηφίσει η κυβέρνηση προκειμένου να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Η συνάντηση ξεκίνησε αμέσως μετά την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την Τρόικα, όπου τέθηκαν επι τάπητος τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά. Ο υπουργός σημείωσε πως υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες ωστόσο δεν επεκτάθηκε.

Κατά την συνάντηση η οποία διήρκεσε δυόμιση ώρες, επιχειρήθηκε να ξεκαθαριστεί το τοπίο σχετικά με το ποια από τα μέτρα που έχει αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο, είναι διατεθειμένη να δεχθεί η Τρόικα.

Οι Τροϊκανοί δεν έκαναν πολλές δηλώσεις, ωστόσο ο κ. Τόμσεν είπε πως «ήταν μια καλή συνάντηση».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι επικεφαλής τoυ κλιμακίου εμφανίστηκαν σήμερα πιο διαλλακτικοί, και με διάθεση να ακούσουν και τις απόψεις της ελληνικής πλευράς.

Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να κλείσουν τα μέτρα έως την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου ώστε η Τρόικα να καταρτιστεί την έκθεσή της προκειμένου να συζητηθεί η αποδέσμευση της δόσης αλλά και μια συνολική λύση για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

Όμως, παραμένουν τα τέσσερα «αγκάθια», οι περικοπές δαπανών σε Άμυνα, Υγεία, ΟΤΑ, καθώς και η διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Για αυτά τα θέματα, οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να ακούσουν και τις απόψεις των αρμόδιων υπουργών.

Τα πράγματα ωστόσο δείχνουν ιδιαίτερα κρίσιμα, καθώς το ΔΝΤ ακολουθεί πιο «σκληρή γραμμή» σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι ανυποχώρητο στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη.

Τώρα, όλα φαίνεται πως θα κριθούν στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι εκτός από τις «άγριες» διαθεσεις των δανειστών έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό των κομμάτων τους. Τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα έχει αποκλείσει τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο κυρίως ο Φώτης Κουβέλης. Μάλιστα η ΔΗΜΑΡ πρότεινε ισοδύναμα μέτρα προκείμενου να εξαιρεθούν από το πακέτο οι περικοπές στα αναπηρικά επιδόματα, οι οριζόντιες περικοπές των δώρων και η αύξηση των ενσήμων για χορήγηση πλήρους σύνταξης.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί εντός της κυβέρνησης, είναι ότι την Τρίτη από το περιβάλλον του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη έγινε γνωστό πως αν αποφασισθεί μια τέτοια λύση ο υπουργός θα θέσει εαυτόν εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ