Για το μέλλον της Ελλάδας τσακώνονται οι Ολλανδοί πολιτικοί ενόψει των σημερινών εκλογών που θα κρίνει αν επόμενος Πρωθυπουργός της Ολλανδίας θα παραμείνει ο απερχόμενος Μαρκ Ρούτε, οπαδός της λιτότητας ή ο επικεφαλής των Εργατικών Ντίντερικ Σάμσομ, που ζητάει χρόνο για να τονωθεί η ανάπτυξη.
Ο 45χρονος Μαρκ Ρούτε, επικεφαλής του κόμματος των Φιλελευθέρων από το 2006 και απερχόμενος Πρωθυπουργός, συναγωνίζεται σε δημοσιονομική αυστηρότητα την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Για την Ελλάδα δηλώνει ότι μπορεί να της δοθεί περισσότερος χρόνος αλλά αποκλείει ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας. Χθες το βράδυ, στο τελευταίο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών η πρώτη ερώτηση που του τέθηκε αφορούσε την Ελλάδα: «Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει το ευρώ. Τι σημαίνει αυτό για μένα;» ρώτησε τον απερχόμενο πρωθυπουργό ένας πολίτης από το κοινό.
«Είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα» είπε ο Ρούτε και υπογράμμισε ότι «πρέπει να είμαστε αυστηροί με τη Νότια Ευρώπη». Τα γκάλοπ του δίνουν 35-36 έδρες.
Αντίπαλος του Ρούτε για την πρώτη θέση είναι ο 41χρονος Ντίντερικ Σάμσομ, πρόεδρος του Εργατικού κόμματος από τον Μάρτιο του 2012. Πολύ καλός ρήτορας κατάφερε να φέρει το κόμμα του σε υψηλά ποσοστά και να ανταγωνίζεται τους Φιλελευθέρους του Ρούτε. Για την Ελλάδα έχει στηρίξει στο παρελθόν τα πακέτα βοήθειας. Είναι υπέρ του να δοθεί χρόνος και χρήμα στην Ελλάδα και τα γκάλοπ του δίνουν 34-36 έδρες.
Οι Ολλανδοί καλούνται να επιλέξουν μεταξύ 21 κομμάτων. Το πιθανότερο είναι να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνασπισμού τριών κομμάτων. Εκτιμάται ότι στην Ολλανδία φυσάει αντι-ευρωπαϊκός άνεμος και ένας στους τρεις ψηφοφόρους θα ψηφίσει υπέρ κάποιου αντιευρωπαικού κόμματος. Κύριος εκπρόσωπος του αντιευρωπαικού κινήματος είναι ο 49χρονος ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς. Με πλατινένια μαλλιά και ακραίες θέσεις ο Βίλντερς πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ.
Στην ερώτηση του πολίτη στο χθεσινοβραδυνό ντιμπέιτ για την Ελλάδα ο Βίλντερς ήταν καταιγιστικός για τη χώρα μας: «Η Ελλάδα έχει παγιδευτεί στη ζώνη του ευρώ. Θα ήταν καλύτερο για εκείνη να εγκαταλείψει το ευρώ. Τότε μπορεί η χώρα να ανακτήσει πάλι την ανταγωνιστικότητά της». Ωστόσο ο Βίλντερς κατέληξε ότι «οι Ελληνες δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το ευρώ και έτσι δεν πρόκειται να ξαναδούμε τα δισεκατομμύρια που τους έχουμε δανείσει».
Οι προβλέψεις λένε ότι τα άκρα δεν αναμένεται να βγουν ενισχυμένα από τις σημερινές εκλογές στην Ολλανδία και ο Βίλντερς δεν αναμένεται να αποσπάσει περισσότερες από 19 έδρες.