Για 15 ολόκληρα χρόνια, ο φωτορεπόρτερ Νταγκ Μενουέζ φωτογράφιζε την καθημερινότητα των πρωτοπόρων της Silicon Valley στο πλευρό του Στιβ Τζομπς, καθώς αυτοί δημιουργούσαν την τεχνολογία που θα άλλαζε όχι μόνο την κουλτούρα, αλλά και τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Κατάφερε έτσι να δημιουργήσει ένα σπάνιο φωτογραφικό αρχείο, το οποίο μόλις φέτος είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.
Μέσα από τις φωτογραφίες του, παρουσιάζεται η ιστορία των ανθρώπων που δημιούργησαν τον κόσμο που ζούμε σήμερα, το πάθος, το ρίσκο, οι θυσίες , οι αποτυχίες αλλά και οι επιτυχίες τους, με το Στιβ Τζομπς να αποτελεί την έμπνευση για να ξεκινήσει αυτό το «ταξίδι» στην ψηφιακή επανάσταση.
Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Μενουέζ, από το 1986 όταν πρωτοπήγε στη Silicon Valley παρέα με τον Τζομπς που δημιουργούσε τότε τη δική του εταιρία, «ο τότε πρόσφατα απολυμένος από την Apple Στιβ ήξερε ότι σε εκείνη την περιοχή θα γραφόταν ιστορία. Έτσι, μου ήρθε η ιδέα να καταγράψω με το φακό μου το ξεκίνημα της χρυσής εποχής της Silicon Valley. Η πίστη και η αισιοδοξία που έβλεπα τότε, είχε μια σχεδόν θρησκευτική μορφή».
Ο φωτογράφος παρακολούθησε από κοντά την εξέλιξη συνολικά 70 εταιριών που ανέπτυξαν δραστηριότητα στην περιοχή, και όπως επισημαίνει όλοι γνώριζαν ότι «ήταν σε αποστολή στον Άρη, αλλά παρόλα αυτά όλοι ήθελαν να είναι ακριβώς εκεί».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φωτογραφίες που κατάφερε να συγκεντρώσει με απίστευτη υπομονή, αποτελούν ένα ανθρωπολογικό αρχείο που παρουσιάζει σε βάθος την ιστορία μιας κουλτούρας που τότε ξεκίνησε να αναπτύσσεται, από τις ενδυματολογικές επιλογές μέχρι την καθημερινή ρουτίνα και τις τεχνολογικές καινοτομίες που σήμερα χαρακτηρίζουν τη Silicon Valley.
Το 2000 ο Μενουέζ αποφάσισε ότι το αρχείο του ήταν πια ολοκληρωμένο και έληξε το πρότζεκτ του, ενώ το 2004 το φωτογραφικό υλικό δόθηκε στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Στάνφορντ. Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια ακόμα, μέχρι να παρθεί τελικά η απόφαση το αρχείο να παρουσιαστεί και στο ευρύ κοινό. Αυτό έγινε φέτος, με τη συμμετοχή του Μενουέζ στη Photobiennale της Μόσχας, ενώ στη συνέχει η έκθεση μεταφέρθηκε στην Κίνα και μετά στο Παρίσι, όπου και βρίσκεται μέχρι και σήμερα.
«Σήμερα, η Silicon Valley ενδιαφέρεται πιο πολύ για το κέρδος. Ο κόσμος όμως που αποτύπωσα εγώ στις φωτογραφίες μου, όταν όλα ήταν ακόμα στην αρχή, δεν είχε ως στόχο τόσο το χρήμα όσο το να αλλάξει ριζικά τον κόσμο. Αυτό που έκαναν ο Στιβ και οι άλλοι ήταν ηρωικό από πολλές απόψεις», καταλήγει ο Μενουέζ.