Η νέα Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα θα εκδίδει τραπεζικές άδειες ή θα τις αφαιρεί, θα αξιολογεί αγορές και πωλήσεις, θα επιβάλλει τεστ αντοχής στις τράπεζες και θα δίνει τα χρήματα για τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Η ΕΚΤ αποκτά έτσι ελεγκτικές υπερεξουσίες και ρόλο «τραπεζικής αστυνομίας».
Αυτή η κεντρική επιτήρηση από την ΕΚΤ, που θα ισχύσει από το 2013, είναι το πρώτο βήμα της μελλοντικής τραπεζικής ένωσης που αποφάσισαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Ο αρμόδιος επίτροπος για την εσωτερική αγορά Μισέλ Μπαρνιέ θα παρουσιάσει σήμερα στα μέλη της επιτροπής το σχέδιο της Κομισιόν που δίνει υπερ-εξουσίες στην ΕΚΤ και προβλέπει τον πλήρη διαχωρισμό της νομισματικής πολιτικής από την τραπεζική επιτήρηση. Αύριο ο Ζοζέ Μπαρόζο θα παρουσιάσει το ίδιο σχέδιο στο Ευρωκοινοβούλιο.
Αύριο, την ώρα που θα μιλάει ο Μπαρόζο, στην Καρλσρούη της Γερμανίας οι δικαστές θα αποφαίνονται για την συμβατότητα του Ευρωπαικού Μηχανισμού Στήριξης με το γερμανικό Σύνταγμα. Οπως σημειώνει η ιταλική εφημερίδα La Reppublica πρόκειται για δύο πράγματα που συνδέονται μεταξύ τους αφού η επιτήρηση από την ΕΚΤ αποτελεί προυπόθεση για να μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες που έχουν ανάγκη από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Στήριξης.
Οι Γερμανοί προβάλλουν ενστάσεις απέναντι στο σχέδιο ισχυροποίησης της ΕΚΤ αφού προυποθέτει απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Αν οι εξουσίες επιτήρησης των τραπεζικών συστημάτων μεταβιβαστούν στην ΕΚΤ τότε περιορίζονται οι αρμοδιότητες των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Οι Γερμανοί θα ήθελαν να εξαιρεθούν από τον έλεγχο της νέας ΕΚΤ οι συνεταιρισμοί και τα Ταμιευτήρια που θεωρούνται ως πραγματικά κέντρα τοπικής εξουσίας.
Σήμερα στην Ευρωζώνη δραστηριοποιούνται 6.000 τράπεζες. Η Γερμανία κατέχει τις περισσότερες (1.885) και ακολουθούν η Αυστρία (759), η Ιταλία (732), η Γαλλία (652), η Ιρλανδία (478), η Ισπανία (326), η Φινλανδία (315), η Ολλανδία (281), η Πορτογαλία (154), το Λουξεμβούργο (140) και η Ελλάδα έχει 26 τράπεζες.