Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται πλέον οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα καθώς οι επικεφαλής της Τρόικα, που θα συναντήσουν σήμερα τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη και τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Βρούτση, δεν δέχονται το σενάριο της εφεδρείας ή διαθεσιμότητας που παρουσίασε η κυβέρνηση.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», οι τροϊκανοί επιμένουν ότι πρέπει να γίνουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα, καθώς αμφισβητούν ότι μπορούν να «αποδώσουν» οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης να θέσει σε διαθεσιμότητα επίορκους και ανεπαρκείς δημοσίους υπαλλήλους μέσω αξιολόγησης. Μάλιστα στις σκληρές διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρεται να αμφισβήτησαν ακόμα και τον στόχο των 150.000 αποχωρήσεων από το δημόσιο ως το 2015.
Το θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων θα τεθεί εκ νέου από την Τρόικα στη συνάντηση με τον κ. Μανιτάκη. Όπως έχει γίνει γνωστό, βασικός άξονας της επιχειρηματολογίας τους είναι πως οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων δεν θα οδηγήσουν σε μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, αν οι υπάλληλοι που εργάζονταν εκεί μεταφερθούν απλώς σε άλλη υπηρεσία. Όσον αφορά το νέο μοντέλο εργασιακής εφεδρείας, την διαθεσιμότητα των επίορκων και ανεπαρκών δημοσίων υπαλλήλων σε συνδυασμό με συνταξιοδοτική ωρίμανση όσων βγαίνουν σε σύνταξη εντός 2-3 ετών, οι Τροϊκανοί έχουν διαμηνύσει ότι δεν συμφωνούν με την πρόβλεψη της κυβέρνησης ότι θα αποφέρει δημοσιονομικό όφελος 167 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, στο στόχαστρο των κυρίων Τόμσεν, Μορς, Μαζούχ έχει μπει και η αξιολόγηση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαθεσιμότητα, διαδικασία που χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα χρονοβόρα.
Για αυτούς τους λόγους, η Τρόικα επιμένει ότι όταν καταργείται ή συγχωνεύεται ένας δημόσιος οργανισμός θα πρέπει να απολύονται οι δημόσιο υπάλληλοι των οποίων οι θέσεις καταργούνται, ώστε να υπάρξει άμεση μείωση προσωπικού στο δημόσιο.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Βρούτση, η Τρόικα θα θέσει και το θέμα της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης στα 66 ή στα 67 έτη. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα, φέρεται να εξετάζει το θέμα καθώς η αύξηση του ορίου ίσως είναι ο μόνος τρόπος να διασωθούν οι συντάξεις και τα επιδόματα, για τις περικοπές των οποίων οι Τροϊκανοί έχουν επίσης εκφράσει σκεπτικισμό για την αποτελεσματικότητά τους...
Οι διαπραγματεύσεις των Τροικανών θα συναντηθούν εκ νέου την Τετάρτη και με τον υπουργό Οικονομικών.