Τα εισοδήματα μειώνονται, οι τιμές αυξάνονται. Αυτό το παράδοξο στην ελληνική οικονομία επιβεβαιώνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή με βάση τα στοιχεία της που δείχνουν ότι τον Αύγουστο ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,7%, από αύξηση 1,3% τον Ιούλιο.
Παρά τις περικοπές των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων και τον δραστικό περιορισμό της καταναλωτικής ζήτησης, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) κατέγραψε πληθώρα ανατιμήσεων, τόσο σε βασικά είδη διατροφής, όσο και σε αγαθά και υπηρεσίες, που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς».
Παράλληλα, σημαντικές ανατιμήσεις υπήρξαν και στα καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης), αλλά και στο ηλεκτρικό ρεύμα, που επιβάρυναν επιπρόσθετα τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Αυγούστου 2012, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2011, προκύπτει αύξηση 1,7%, έναντι αύξησης επίσης 1,7% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2011 προς το 2010. Ο γενικός δείκτης τον Αύγουστο 2012, σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2012, παρουσίασε μείωση 1%, έναντι μείωσης 1,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Η αύξηση του γενικού δείκτη κατά 1,7% τον Αύγουστο, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:
α) Κατά 1,8% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά, δημητριακά και παρασκευάσματα, ψάρια γενικά, γαλακτοκομικά και αυγά, ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στο ελαιόλαδο.
β) Κατά 1,6% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.
γ) Κατά 0,3% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
δ) Κατά 6% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ενοίκια κατοικιών.
ε) Κατά 4,4% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα είδη: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), τέλη κυκλοφορίας, εισιτήρια αεροπλάνων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα αυτοκίνητα.
στ) Κατά 2,7% της ομάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων- καφενείων- κυλικείων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ξενοδοχείων.
ζ) Κατά 0,1% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα είδη: κουρεία- κομμωτήρια, είδη ταξιδίου- λοιπά προσωπικά είδη.
2. Από τις μειώσεις των δεικτών:
α) Κατά 1,6% της ομάδας «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα έπιπλα- καλύμματα δαπέδου, οικιακές συσκευές και οικιακές υπηρεσίες.
β) Κατά 1,6% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των φαρμάκων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των νοσοκομείων και κλινικών.
γ) Κατά 1,9% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.
δ) Κατά 1,4% της ομάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού- υπολογιστών και των υπηρεσιών αναψυχής. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των βιβλίων, γραφικής ύλης- σχολικών ειδών.
ε) Κατά 1% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα δίδακτρα ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.
Εξάλλου, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1,2% τον Αύγουστο, από αύξηση 0,9% τον Ιούλιο και έναντι αύξησης 1,4% τον Αύγουστο 2011. Επίσης, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός, τον Αύγουστο 2012, σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2012, παρουσίασε μείωση 1,2%, έναντι μείωσης 1,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.