Όταν δοκιμάσετε αυτά τα σπαγγέτι θυμηθείτε να μιλήσετε για μένα στους φίλους σας ! Eίναι εύκολα στην παρασκευή, σχεδόν χαμηλού κόστους και μοναδικής γεύσης. Θυμηθείτε, επίσης, να μου γράψετε τα σχόλιά σας μετά την εμπειρία.
Μια κρίσιμη λεπτομέρεια : μη χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες και καθαρισμένες γαρίδες άγνωστης προέλευσης, δεν θα δώσουν τη γεύση που θέλετε. Εγώ χρησιμοποιώ γάμπαρες Αμβρακικού, έρχονται από μοναδικά νερά της χώρας μας, τον Αμβρακικό Κόλπο, μοσχοβολάνε θάλασσα ακόμη και από (προσωρινή) κατάψυξη, μαλακώνουν αντί να σκληραίνουν στο βράσιμο, μέγεθος ως 10 εκατοστά. Στον ψαρά σας υπάρχει σίγουρα κάτι αντίστοιχο.
Υλικά
10 γάμπαρες Αμβρακικού
6 σκελίδες σκόρδο
Θυμάρι και θρούμπι άφθονο
Λάδι ελιάς
Σάλτσα ντομάτας Πουμαρό ψιλοκομμένη ντομάτα Κλασικό
2 σφηνάκια ουίσκι εκλεκτό (εγώ βάζω malt, με εξαίσια ευωδιά καπνιστού)
1 καλή πρέζα μπούκοβο (κομμένη καυτερή πιπεριά, στα σούπερ μάρκετ)
Πέννες ή σπαγγέτι (ολικής ή λευκά, ό,τι προτιμάτε)
Εκτέλεση
1.Σε βαθύ τηγάνι (που θα χρησιμεύσει ως κατσαρόλα) ασπρίζω τα χοντροκομμένα σκόρδα στο λάδι ελιάς.
2. Προσθέτω τη σάλτσα ντομάτας και τσιγαρίζω σε χαμηλή φωτιά
3. Ρίχνω τα σφηνάκια ουίσκι και συνεχίζω απαλά το τσιγάρισμα
4. Προσθέτω τα αρωματικά, μπόλικη ποσότητα, αλάτι, μπούκοβο, βράζω για 5-7 λεπτά
5. Ρίχνω ένα ποτήρι νερό και κλείνω με καπάκι. Χαμηλώνω τη φωτιά και βράζω για ½ ώρα.
6. Στο μεταξύ καθαρίζω τις γάμπαρες, ή γαρίδες, προσέχοντας να αφαιρέσω τις ουρές αλλά όχι το κεφάλι, δίνει γεύση. Στις δικές μου γάμπαρες Αμβρακικού υπάρχουν μεγάλα μουστάκια, τα κόβω προσεκτικά με ψαλίδι κουζίνας.
7. Βράζω τις πένες ή τα σπαγγέτι, να κρατάνε λίγο στο δόντι
8. Όταν θα έχετε στρώσει το τραπέζι και θα είστε έτοιμοι για φαγητό, τότε προσθέστε τις γάμπαρες ή γαρίδες στο τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύω απαλά, ώσπου να πάρουν ένα υπόλευκο χρώμα, για 2 λεπτά.
9. Προσθέτω στο τηγάνι τις πέννες, ανακατεύω απαλά. Μυρίζει θάλασσα, ουίσκι και αρωματικά. Λίγο χοντρό αλάτι γκρι (στα βιολογικά παντοπωλεία) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι θα προσδώσουν γεύση ξεχωριστή. Το πιάτο είναι έτοιμο, αν το τηγάνι σας «στέκεται» στο ύψος των περιστάσεων παρουσιάστε το στο τραπέζι. Είναι το απόλυτο ιταλικό στυλ !