Φρένο στα σενάρια αναδιάρθρωσης βάζει το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ, Γ. Σταρκ - iefimerida.gr

Φρένο στα σενάρια αναδιάρθρωσης βάζει το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ, Γ. Σταρκ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Φρένο» στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης- είτε ήπιας είτε. σκληρής- επιχείρησε να βάλει για μια ακόμα φορά ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ διατηρώντας σαφείς αποστάσεις από τον επικεφαλής του EUROGROUP, ο οποίος χθες για πρώτη φορά έθεσε θέμα χαλαρής αναδιάρθρωσης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα μη βιώσιμο το ελληνικό Χρέος, τουλάχιστον ως έχει σήμερα.

Επί της ουσίας, ο Σταρκ, σημείωσε ότι θα ήταν αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι η αναδιάρθρωση με οποιαδήποτε μορφή μπορεί να αποτελέσει λύση στο ελληνικό πρόβλημα, καλώντας τη Κυβέρνηση να διπλασιάσει τις προσπάθειες της για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, που μπορούν να καταστήσουν βιώσιμο το Χρέος. «Η Ελλάδα είναι φερέγγυα» τόνισε ο Γ. Σταρκ, υπογραμμίζοντας ότι οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση θα αποτελούσε «ανάληψη ρίσκου» για τους επενδυτές και ως εκ τούτου θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις και στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία, αφού συν τοις άλλοις θα δημιουργούσε πρόβλημα στο σύστημα εγγυήσεων της ΕΚΤ.

Αίσθηση προκάλεσε, μάλιστα, η σαφής αναφορά του Γ. Σταρκ στα κέντρα που ανατροφοδοτούν αυτά τα σενάρια, σημειώνοντας ότι η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης πυροδοτήθηκε από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, «ενοχοποιώντας» επί της ουσίας τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια στη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Παίρνοντας τον λόγο η οικονομολόγος του ECONOMIST, εκτίμησε ότι από τη στιγμή που πριν το 2013 η όποια αναδιάρθρωση ή αναδιάταξη του ελληνικού Χρέους μπορεί να γίνει μόνο σε εθελοντική βάση, αυτό δύσκολα μπορεί να συμβεί με δεδομένη την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι την ενεργοποίηση του Νέου Μηχανισμού θα υπάρξει πλήρης χρηματοδότηση της Ελλάδας. Από εκεί και πέρα, η κ. Γκρην θεωρεί ότι θα επιβληθεί ένα «κούρεμα» της τάξης του 25%, που θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στη πραγματική οικονομία. Όσον αφορά, δε, στα σενάρια περί εξόδου από το Ευρώ, η οικονομολόγος του ECONOMIST, εκτίμησε ότι μια τέτοια επιλογή θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα, παρά το ότι βραχυπρόθεσμα θα βελτιωνόταν η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ