Oι εκδηλώσεις στο Ηρώδειο για το καλοκαίρι του 2011 - iefimerida.gr

Oι εκδηλώσεις στο Ηρώδειο για το καλοκαίρι του 2011

IRODEIO
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πληθώρα εκδηλώσεων θα παρουσιαστούν φέτος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, καθώς το Ελληνικό Φεστιβάλ ζήτησε το μνημείο και για τον Σεπτέμβριο, περίοδο που πραγματοποιούνταν κυρίως εξωφεστιβαλικές εκδηλώσεις, ενώ μια ακόμα καινοτομία είναι και η μεταφορά παραστάσεων της Επιδαύρου στην Αθήνα.


Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) δεν διαφώνησε με τα αιτήματα του Φεστιβάλ. Αντίθετα, γνωμοδότησε ομόφωνα με αποτέλεσμα το πρόγραμμα, που έχει ήδη δημοσιευτεί (), να περιλαμβάνει τα εξής:

Στις 1 και 3-5 Ιουνίου, θα παρουσιαστούν οι όπερες «Καβαλερία Ρουστικάνα» και «Παλιάτσοι» της Εθνικής Λυρικής Σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Γκρέιαμ Βικ.

Όπως δήλωσε η εισηγήτρια της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Νικολέτα Διβάρη-Βαλάκου, σε κάθε παράσταση θα παρουσιάζονται και οι δύο όπερες, ενώ το Ωδείο θα δοθεί για πρόβες τις τελευταίες μέρες του Μαΐου. Όσο για τα σκηνικά θα χρησιμοποιηθούν -μεταξύ άλλων- το πατάρι που τοποθετεί κάθε χρόνο στο Ηρώδειο το Ελληνικό Φεστιβάλ, συν μια προέκταση για την άνοδο και κάθοδο των ηθοποιών.



Στις 12 Ιουνίου η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ και με σολίστ τον Κυπριανό Κατσαρή (πιάνο), θα παρουσιάσει το αφιέρωμα στον Φραντς Λιστ με αφορμή τα διακόσια χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ούγγρου συνθέτη, ενώ στις 18 Ιουνίου θα δοθεί η παράσταση «Νιζίνσκι: Είμαι μια μαριονέτα του Θεού ...», μια φιλόδοξη περφόρμανς του Σταύρου Τσακίρη με τους Κωνσταντίνο Ρήγο, Γιάννη Τσορτέκη, Ευδοκία Ρουμελιώτη και Τατιάνα Παπαμόσχου.



Στις 24 Ιουνίου η Ορχήστρα των Χρωμάτων, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, θα δώσει συναυλία αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Θα ακουστεί το «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 21» του Μότσαρτ, αγαπημένο κομμάτι του Ελύτη, και ο Γιώργος Κουρουπός θα παρουσιάσει το μελοποιημένο «Μονόγραμμα» του ποιητή. Θα συμμετέχει επίσης η Χορωδία της ΕΡΤ.

Στις 26 Ιουνίου η συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Σκάλας του Μιλάνου, υπό τη διεύθυνση του Σεμιόν Μπίτσκοφθα, είναι αφιερωμένη στον Γκουστάβ Μάλερ με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατό του, ενώ στις 29 και 30 Ιουνίου το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ με την κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.



Στις 5 Ιουλίου θα δοθεί η παράσταση «Θρόνος Ατρειδών» του Άρη Ρέτσου, ο οποίος έχει επιμεληθεί τη σκηνοθεσία, την επεξεργασία κειμένων, τη μουσική διδασκαλία, τη μουσική σύνθεση, τη σκηνογραφία, την κινησιολογία και τη δραματουργία. Πρόκειται για ένα ταξίδι μνήμης στον τραγικό μύθο των Ατρειδών, με τους Κωσταντίνο Αβαρικιώτη (Αγαμέμνων), Κόρα Καρβούνη (Κλυταιμνήστρα), Ερμή Μαλκότση (Ορέστη) και Αλεξία Καλτσίκη (Ηλέκτρα).



Στις 9 και 10 Ιουλίου ο Ουζντί Μουαουάντ θα παρουσιάσει την παράσταση «Γυναίκες: Τραχίνιες, Ηλέκτρα, Αντιγόνη», μια τριλογία βασισμένη στις τρεις τραγωδίες του Σοφοκλή. Ο σκηνοθέτης, συγγραφέας και ηθοποιός Μουαουάντ πέρασε τα παιδικά του χρόνια στον Λίβανο, την εφηβεία του στο Παρίσι και κάποιο διάστημα στον Καναδά, πριν επιστρέψει στη Γαλλία. Σκηνοθετεί τις τραγωδίες του Σοφοκλή μαζί με τον γαλλοκαναδικό του θίασο.



Θα ακολουθήσουν στις 13 Ιουλίου συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Θεάτρου Μπολσόι με έργα Ραχμάνινοφ και Ντβόρζακ και στις 15 Ιουλίου η παρουσίαση της Δεύτερης Συμφωνίας του Γκουστάβ Μάλερ από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και με τη διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου.

Στις 19-20 Ιουλίου η χορευτική παράσταση από την κορυφαία γαλλίδα χορεύτρια Σιλβί Γκιγιέμ αποτελεί σίγουρα το καλλιτεχνικό γεγονός του καλοκαιριού. Το ρεσιτάλ της αποτελείται από τρεις καινούργιες δημιουργίες που χορογράφησαν ειδικά γι αυτήν ο Ματς Εκ, o Ουίλιαμ Φόρσαϊθ και o Γίρζι Κίλιαν.


Ο Ιούλιος ολοκληρώνεται στο Ηρώδειο με την όπερα «Ναμπούκο» του Τζουζέπε Βέρντι, παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που θα παρουσιαστεί εκτός Φεστιβάλ. Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Νικολαΐδη, ενώ οι ημερομηνίες που θα ανέβει είναι 26, 27, 28 και 29 Ιουλίου.



Ο Σεπτέμβριος, τέλος, είναι αφιερωμένος σε δύο παραστάσεις που θα παρουσιαστούν πρώτα στην Επίδαυρο. Πρόκειται για τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, που ανεβαίνει στο Ηρώδειο στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Χειμωνά, η σκηνοθεσία του Αντώνη Αντύπα και η μουσική της Ελένης Καραΐνδου. Ερμηνεύουν οι Αμαλία Μουτούση (Μήδεια), Χρήστος Λούλης (Ιάσων), Μαρία Κατσιαδάκη (Τροφός), Θέμης Πάνου (Παιδαγωγός), Άρης Λεμπεσόπουλος (Κρέων) κ.α.



Η δεύτερη παράσταση που θα έρθει από την Επίδαυρο είναι η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, ο οποίος θα ερμηνεύσει και τον ρόλο του Τρυγαίου. Η παράσταση θα ανέβει στο Ηρώδειο στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου.



Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, τα αρχαιολογικά τέλη ορίστηκαν 3.000 ευρώ για κάθε παράσταση (1.500 ευρώ για τις πρόβες), κόστος που δεν θα επιβαρύνει τους κρατικούς οργανισμούς οι οποίοι, σύμφωνα με κανονιστική απόφαση, εξαιρούνται.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ