Αντίστροφη μέτρηση για το ραντεβού με την Τρόικα - iefimerida.gr

Αντίστροφη μέτρηση για το ραντεβού με την Τρόικα

Αντίστροφη μέτρηση για το ραντεβού με την Τρόικα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο για τις συναντήσεις με την Τρόικα. Το κρίσιμο ραντεβού είναι στις 16:00 της Κυριακής, οπότε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί με το κλιμάκιο των Τροϊκανών για να τους παρουσιάσει το πακέτο των περικοπών των 11,5 δισ ευρώ που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι «δεν τρέχει και τίποτε αν δεν έχουμε ολοκληρώσει το σχέδιο, αφού το dead line είναι το ECOFIN της 14ης Σεπτεμβρίου», αλλά είναι πλέον ηλίου φαεινότερον ότι εάν η Τρόικα διαπιστώσει αστοχίες στο σχέδιο των περικοπών, το έργο της ελληνικής αποστολής στη Λευκωσία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Πάντως η Τρόικα έχει έρθει στην Αθήνα προκειμένου να «κλειδώσει» το πακέτο χωρίς να αφήσει εκκρεμότητες και να ετοιμαστεί η ενδιάμεση έκθεση για το Eurogroup της Λευκωσίας στις 14 του μήνα.

Τα ραντεβού των Τροϊκανών με Έλληνες αξιωματούχους θα είναι διαδοχικά καθώς μετά την συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα, το κλιμάκιο θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρωί της Δευτέρας.

Η Τρόικα θα περιμένει να δει ολοκληρωμένο το πακέτο των περικοπών που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, οι Τροϊκανοί έχουν μέχρι στιγμής εκφράσει ενστάσεις σχετικά με τις επιλογές του οικονομικού επιτελείου. Από το σύνολο των παρεμβάσεων ύψους 11,9 δισ. ευρώ η Τρόικα εκφράζει ενστάσεις για μέτρα μεταξύ 1,7 και 2 δισ. ευρώ.

Αυτός ωστόσο δεν είναι ο πρώτος φόβος της ελληνικής πλευράς. Το δεύτερο που έχει να φοβάται ο υπουργός Οικονομικών είναι οι υπερεκτιμήσεις ή υποεκτιμήσεις περικοπών κυρίως στο «πακέτο» των μέτρων που αφορούν στο κόψιμο συντάξεων- επιδομάτων. Όπως αναφέρουν στελέχη των κομμάτων που συμμετείχαν στη διαβούλευση με το υπουργείο Οικονομικών, από τις διευκρινήσεις που ζητήθηκαν για παράδειγμα στο μέτρο της αύξησης των ελάχιστων ενσήμων από τα 4.500 στα 6.000, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν συνυπολογιστεί όλες οι παράμετροι, με αποτέλεσμα αντί των προβλεπόμενων 30 εκατ. ευρώ, η εξοικονόμηση δαπάνης από το σχετικό μέτρο να υπολογίζεται τελικά έως και 180 εκατ. ευρώ!

Ακόμα κι αν η Τρόικα δεχθεί να αφήσει για την επόμενη αξιολόγηση- πράγμα λίαν αμφίβολο- το θέμα των εργασιακών, η ουσία είναι ότι ο ασκός του Αιόλου άνοιξε ή μάλλον ξανάνοιξε και τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία, ειδικά των νέων, δίνουν πρόσθετα επιχειρήματα στους εκπροσώπους των δανειστών για να επιμένουν ότι όλες οι έως τώρα παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, δεν αποδείχθηκαν αρκετές για να ανακοπεί το κύμα της ανεργίας, διαβάζοντας βέβαια μόνο τη μια όψη του νομίσματος, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι και στους. καλούς μαθητές της Τρόικας- τους Πορτογάλους ή και τους Ισπανούς- η ανεργία εξακολουθεί να αυξάνεται, δείχνοντας ότι κάτι δεν πάει καλά με τη συνταγή των Μνημονίων.

Η «γκρίνια» πάντως συνεχίζει να υπάρχει στο εσωτερικό καθώς πολλοί είναι αυτοί που κρίνουν τα μέχρι τώρα μέτρα «σκληρά». Αυτός ήταν και ο λόγος που ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα αυτά, τονίζοντας με έμφαση πως θα είναι τα τελευταία. Παράλληλα όπως είπε, η δέσμευσή του για αποκατάσταση των αδικιών σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους ισχύει στο ακέραιο , σε βάθος τετραετίας.

Τέλος η Κυριακή δεν είναι μία ημέρα «αφιερωμένη» μόνο στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά γενικότερα στην πολιτική ηγεσία, καθώς μετά το ραντεβού Στουρνάρα-Τρόικα, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, θα συναντηθούν εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν για το αποτέλεσμα του κρίσιμου αυτού ραντεβού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ