Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού σχολικών κτιρίων λίγες μέρες πριν χτυπήσει το κουδούνι για την νέα σχολική χρονιά καθώς όπως υποστηρίζουν τα περισσότερα κτίρια είναι «γερασμένα» και επικίνδυνα.
Μέσα από ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εργαζομένων του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων κρίνει απαραίτητη την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων κτιριακών υποδομών από νέα σχολεία. «Χρειάζονται άμεσα κατασκευαστικές βελτιώσεις και ενισχύσεις και αντικατάσταση σε βάθος 5ετίας με την κατασκευή νέων, σύγχρονων και ασφαλών σχολείων».
Σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζομένων το 25% των 24.000 κτιρίων (ή 14.000 σχολικών μονάδων) είναι κατασκευασμένα προ του 1959, δηλαδή όταν δεν υπήρχε Αντισεισμικός κανονισμός.
Άλλα 7.000 κτίρια (29,1% του συνόλου) έχουν κατασκευαστεί από το 1960 έως το 1985, δηλαδή με τον παλαιό Κανονισμό.Με τον νέο Αντισεισμικό Κανονισμό έχει κατασκευαστεί μόλις 45,8%, δηλαδή λιγότερα από τα μισά κτίρια.
Το σωματείο εργαζομένων του ΟΣΚ υπενθυμίζει ότι ο οργανισμός παρέδωσε την τελευταία διετία 44 νέα κτίρια και καταγγέλλει ως μη αποδοτική την πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση για τη σχολική στέγη καθώς «οι προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους έδειξαν με βάση το κόστος ότι, για κάθε τρία σχολεία που έκαναν οι Δήμοι, ο ΟΣΚ κάνει πέντε, ενώ σημαντική ήταν και η διαφορά στο θέμα της ποιότητας κατασκευής υπέρ του Οργανισμού».