Task Force και ΟΟΣΑ ζητούν να μειωθεί το κράτος στο μισό - iefimerida.gr

Task Force και ΟΟΣΑ ζητούν να μειωθεί το κράτος στο μισό

Task Force και ΟΟΣΑ ζητούν την περικοπή των δομών του Κράτους στο μισό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περικοπές ύψους 50% των υπηρεσιών σε όλα τα υπουργεία προτείνει η Task Force η οποία μέσω των ομάδων εργασίας έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση των δομών του κράτους.

Η πρόταση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν αντίστοιχα και οι θέσεις ευθύνης καθώς πολλά διευθυντικά στελέχη θα μείνουν χωρίς αντικείμενο εργασίας και χωρίς υπαλλήλους.

Σύμφωνα με «Το Βήμα» η ομάδα της Task Force βρέθηκε προ εκπλήξεως κατά την εξέταση της υφιστάμενης κατάστασης καθώς διαπίστωσαν ότι στα υπουργεία υπάρχουν υπηρεσίες που ουσιαστικά είναι «νεκρές», έχουν συσταθεί για ψηφοθηρικούς κυρίως λόγους - «οργανισμοί -σφραγίδες» - και υπάρχουν υπηρεσιακές μονάδες που επιτελούν περιττές και άχρηστες αρμοδιότητες.

Ως εκ τούτου οι ομάδες εργασίας προτείνουν την άμεση κατάργηση των εν λόγω υπηρεσιών ενώ σημειώνουν πως μια τέτοια κίνηση δεν θα έχει επιπτώσεις ούτε στην εξυπηρέτηση των πολιτών ούτε στην αποδοτικότητα των υπουργείων.

Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια διαπίστωση είχε καταλήξει και ο ΟΟΣΑ προτείνοντας στον τότε υπουργό Δημήτρη Ρέππα την κατάργηση του 30% των δομών του κράτους, πρόταση που είχε γίνει τότε αποδεκτή. Ωστόσο αν και το σχετικό νομοσχέδιο καταρτίσθηκε, εντούτοις δεν ψηφίσθηκε από τη Βουλή, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν τόλμησαν προεκλογικά να το υποστηρίξουν.

Σήμερα η πρόταση επανέρχεται από την Task Force αλλά δεν περιλαμβάνει κατάργηση του 30% αλλά του 50% των δομών του κράτους. Υπολογίζεται πως μια τέτοια κίνηση θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση τεράστιων ποσών στα λειτουργικά έξοδα ενώ σημαντικά οικονομικά οφέλη θα υπάρξουν και από την κατά 50% μείωση των θέσεων ευθύνης μέσω των περικοπών κατά το ήμισυ στα σχετικά επιδόματα.

Με απλά λόγια, από τις αρχές του επόμενου έτους το Δημόσιο θα λειτουργεί με τους μισούς σχεδόν τμηματάρχες, διευθυντές και γενικούς διευθυντές. Επιπλέον, το προσωπικό που υπηρετεί στις υπό κατάργηση υπηρεσιακές μονάδες, θα μετακινηθεί σε κάποια άλλη υπηρεσία από εκείνη στην οποία εργάζεται στο πλαίσιο του ίδιου υπουργείου ή κάποιου άλλου δημόσιου φορέα. Είναι μια άνευ προηγουμένου μετακίνηση προσωπικού που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2013 και θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του ιδίου έτους.

Παράλληλα οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ επιμένουν στην ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης και της διαδικασίας της κατάργησης των κενών οργανικών θέσεων, κάτι το οποίο προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρότι κωλυσιεργεί η δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία με την ανοχή των πολιτικών προϊσταμένων των υπουργείων.

Η ύπαρξη των κενών οργανικών θέσεων χαρακτηρίζεται ως «μια από τις σημαντικές παρενέργειες της απόλυτης προσκόλλησης στα νομικά κείμενα που επιδεικνύει η ελληνική δημόσια διοίκηση για τον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων ενός υπουργείου».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο υπουργείο Οικονομικών οι 11.485 θέσεις ή το 36% του συνολικού αριθμού των θέσεων, είναι κενές ενώ ακόμη μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κενών οργανικών θέσεων στους δήμους. Ηδη, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Εσωτερικών που έχει καταρτίσει και τις ΚΥΑ για την κατάργησή τους, το ποσοστό των κενών οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ ανέρχεται στο 68,8%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ