Το «Curiosity» της NASA βρίσκεται στα πρώτα βήματα ολοκλήρωσης της αποστολής του, αφού ήδη άρχισε να επεξεργάζεται την χημική σύνθεση της ατμόσφαιρας του Άρη. Το επιστημονικό εργαστήριοχρησιμοποίησε ένα από τα όργανά του για να «ρουφήξει» αέρα από τον «κόκκινο πλανήτη», ώστε για πρώτη φορά στα χρονικά να μελετηθούν οι συγκεντρώσεις των διαφορετικών αερίων που περιέχονται σε αυτόν.
Εναγωνίως περιμένουν οι επιστήμονες την επί τόπου ανάλυση του μεθανίου, που ήδη έχει ανιχνευθεί από δορυφορικές παρατηρήσεις και από επίγεια τηλεσκόπια και η οποία παραπέμπει σε κάποια γεωχημική ή ακόμα και βιολογική (μικροβιακή) πηγή.
Τα πρώτα αποτελέσματα του τεστ θα γίνουν γνωστά την επόμενη εβδομάδα, όμως, θα χρειαστούν πολλές ακόμα μελέτες για να βρεθεί η «πηγή» μεθανίου στον Άρη.
Το ρόβερ έχει κιόλας διανύσει συνολικά 109 μέτρα μέσα στον κρατήρα Γκέιλ όπου προσεδαφίστηκε πριν από ένα μήνα περίπου. Σύμφωνα τους υπολογισμούς των επιστημόνων, σε λίγες εβδομάδες θα φτάσει σε ένα σημείο περίπου 300 μέτρα στα ανατολικά, όπου θα αρχίσει πλέον τις γεωλογικές έρευνές του.
Η ανώτερη ταχύτητα που μπορεί να«τρέξει» το «Curiosity», είναι 4εκ/sec και διαθέτει 17 κάμερες που στέλνουν συνεχώς πληροφορίες στη Γη, ενώ παράλληλα δέχεται από τους επιστήμονες συνεχώς νέες εντολές για το πού θα κατευθυνθεί.