Σημαντικό βήμα στον τομέα της μικροβιοογικής έρευνας και της ιατρικής έκαναν αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν να διαβάσουν το γονιδίωμα ενός από τα παράσιτα (πλασμώδια) της ελονοσίας, συγκεκριμένα του Plasmodium vivax, που προκαλεί την πιο συνηθισμένη διεθνώς μορφή της νόσου.
Η γενετική του ανάλυση έδειξε ότι το πλασμώδιο αυτό εμφανίζει τις ίδιες γενετικές μεταλλάξεις σε όλες τις περιοχές, ακόμα και τις πιο απομακρυσμένες. Η ανακάλυψη αυτή ανησύχησε τους ειδικούς, γιατί σημαίνει ότι οι τοπικές μεταλλάξεις που κάνουν το παράσιτο πιο ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, μπορεί να εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Case Western Reserve και του Ερευνητικού Ινστιτούτου Λέρνερ του Κλίβελαντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Ζίμερμαν, δήλωσαν ότι η ανάγνωση του γονιδιώματος αυτού είναι βασική για την κατανόηση του παρασίτου.
Έκπληκτοι οι ειδικοί, παρατήρησαν μεγάλη γενετική ομοιότητα των δειγμάτων που προέρχονταν από την Καμπότζη, την Μαδαγασκάρη και τη Νότια Αμερική. Tο συγκεκριμένο πλασμώδιο, έχει έναν ιδιόμορφο κύκλο ζωής ο οποίος τού επιτρέπει να παραμένει αδρανές έως ένα έτος στον οργανισμό των φορέων και να ενεργοποιείται ξανά όταν αυτοί βρίσκονται μακριά απο την πατρίδα τους.
Στο νέο τόπο διαμονής τους, τα κουνούπια μολύνονται με το αίμα των φορέων του παρασίτου και κατόπιν μολύνουν με το τσίμπημά τους άλλους ανθρώπους, εξαπλώνοντας έτσι την ασθένεια. Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι μπορεί σταδιακά να αναπτυχθεί μια παγκόσμια αντίσταση του παρασίτου στα φάρμακα, εξαιτίας των ταξιδιών και της μετανάστευσης.
Μέχρι τώρα η επιστημονική μελέτη του παρασίτου Plasmodium vivax ήταν δύσκολη, γιατί το πλασμώδιο πεθαίνει όταν απομακρυνθεί από τον ξενιστή του. Η ανάγνωση του DNA του όμως, θα βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση της βιολογίας του συγκεκριμένου παθογόνου μικροοργανισμού, προσφέροντας πιθανόν νέους τρόπους θεραπείας,