Voyager: Ο διαστημικός ανιχνευτής που άλλαξε την απόψη μας για το ηλιακό σύστημα - iefimerida.gr

Voyager: Ο διαστημικός ανιχνευτής που άλλαξε την απόψη μας για το ηλιακό σύστημα

Voyager: Ο διαστημικός ανιχνευτής που άλλαξε την απόψη μας για το ηλιακό σύστημα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η εκτόξευση του Voyager 1 τον Σεπτέμβρη του 1977 άνοιξε μια χρυσή εποχή της πλανητικής εξερεύνησης. Μαζί με το Voyager 2, το διαστημικό σκάφος πήρε τις πρώτες λεπτομερείς εικόνες των πλανητών στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα, ανακαλύπτοντας υπέροχη δαχτυλίδια, ατμοσφαιρικές διεργασίες, και ηφαιστειακή δραστηριότητα σε μικροσκοπικά φεγγάρια.

Οι ανιχνευτές Voyager εκτοξεύθηκαν στα πλαίσια μίας της αποστολής «Grand Planetary Tour» kai υπολογιζόταν ότι ακολουθώντας μία σπάνια ευθυγράμμιση στο ηλιακό μας σύστημα θα μπορεί ταλαντεύεται από πλανήτη σε πλανήτη με ελάχιστο καύσιμο. Στο αρχικό πλάνο, τέσσερα διαστημικά σκάφη θα επισκέπτονταν όλους τους πλανήτες, ακόμη και μικροσκοπικό Πλούτωνα . Αλλά χωρίς δημοσιονομική στήριξη από τον Πρόεδρο Νίξον και το Κογκρέσο, η φιλόδοξη αποστολή ακυρώθηκε.

Έτσι οι μηχανικοί της NASA αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ένα νέο σχέδιο - τους ανιχνευτές Voyager, δύο πανομοιότυπα ρομπότ που θα ταξιδέψουν στον Δία και τον Κρόνο και, σε περίπτωση επιτυχίας, στον Ουρανό και τον Ποσειδώνα.

Αυτή τη στιγμή το Βόγιατζερ 1 απέχει από τη γη περίπου 18 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, απόσταση που το καθιστά το πιο απομακρυσμένο από τη γη αντικείμενο ανθρώπινης κατασκευής. Η ταχύτητά του είναι περίπου 600 εκατομμύρια χιλιόμετρα τον χρόνο εν συγκρίσει με τον Ήλιο. Δηλαδή σε σχέση με τον Ήλιο η ταχύτητά του είναι περίπου 17 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Όπως και το δίδυμό του Βόγιατζερ 2, το Βόγιατζερ 1 μεταφέρει ένα δίσκο από χρυσάφι με ένα χαιρετισμό προς τα τυχόν νοήμονα όντα που, ίσως συναντήσει κάποτε το σκάφος. Ο δίσκος περιλαμβάνει ήχους, μουσική και 115 εικόνες από τον πλανήτη Γη.

Εδώ θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις καλύτερες εικόνες και ανακαλύψεις που τράβηξαν αυτοί οι απίστευτοι ανιχνευτές κατά το ταξίδι τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ