Καταρρίφθηκε το παγκόσμιο ρεκορ κβαντικής τηλεμεταφοράς - iefimerida.gr

Καταρρίφθηκε το παγκόσμιο ρεκορ κβαντικής τηλεμεταφοράς

Καταρρίφθηκε το παγκόσμιο ρεκορ κβαντικής τηλεμεταφοράς
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέο ρεκόρ κβαντικής τηλεμεταφοράς πέτυχαν Φυσικοί από την Αυστρία και τον Καναδά, καλύπτοντας μία απόσταση 143 χιλιομέτρων, γεγονός που αποτελεί ένα μεγάλο άλμα για τη τεχνολογία και ανοίγει το δρόμο για τις δορυφορικές κβαντικές τηλεπικοινωνίες, Το προηγούμενο ρεκόρ, που κατείχαν κινέζοι ερευνητές, ήταν μόλις 97 χλμ.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Βιέννης, της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών και του πανεπιστημίου του Γουότερλου, με επικεφαλής τον Άντον Τσάιλινγκερ, κατάφεραν να μεταφέρουν κβαντικές καταστάσεις ανάμεσα σε δύο Κανάρια νησιά, τη Λα Πάλμα και την Τενερίφη, που απέχουν πάνω από 143 χλμ.

Στόχος των επιστημόνων, είναι να αξιοποιήσουν την κβαντομηχανική για να μεταφέρουν δεδομένα σε μεγάλες αποστάσεις με ασφάλεια και ταχύτητα, δημιουργώντας έτσι ένα κβαντικό διαδίκτυο που θα μεταδίδει πληροφορίες μεταξύ των κβαντικών υπολογιστών.

Όπως ανέφερε ο Τσάιλινγκερ, «το πείραμά μας δείχνει πόσο ώριμες είναι πλέον οι κβαντικές τεχνολογίες σήμερα και πόσο χρήσιμες πρακτικές εφαρμογές μπορούν να έχουν. Το επόμενο βήμα είναι η δορυφορική κβαντική τηλεμεταφορά, που θα επιτρέψει τις κβαντικές επικοινωνίες σε παγκόσμια κλίμακα. Έχουμε ήδη κάνει μεγάλη πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση και, σε συνεργασία με την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, θα εγκαινιάσουμε μία κβαντική δορυφορική αποστολή».

Σε επόμενα πειράματα οι επιστήμονες ευελπιστούν να πετύχουν κβαντική τηλεμεταφορά και μεταξύ δορυφόρων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ