Δεν αποκαλύπτει ο DSK τις προθέσεις του για την ηγεσία του ΔΝΤ - iefimerida.gr

Δεν αποκαλύπτει ο DSK τις προθέσεις του για την ηγεσία του ΔΝΤ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τέσσερις μέρες μετά τη σύλληψη Στρος Καν και με τα ονόματα για πιθανούς αντικαταστάτες του στην ηγεσία του ΔΝΤ, να διαδέχονται το ένα το άλλο, ο δικηγόρος του αρνήθηκε σήμερα να αποκαλύψει της προθέσεις του σχετικά με το μέλλον του στο τιμόνι του Οργανισμού.Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο ο κ. Τέιλορ επεσήμανε ότι δεν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά, αλλά πιστεύει ότι "αυτό το θέμα τελικά θα επιλυθεί". Παράλληλα αρνήθηκε να αποκαλύψει αν βρίσκεται σε επαφή με στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, επιδιώκει να έρθει σε επαφή με τον προφυλακισμένο επικεφαλής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, προκειμένου να ενημερωθεί για τις προθέσεις του και τα σχέδια του σε σχέση με το πόστο του στον Οργανισμό, σύμφωνα με όσα δήλωσαν την Τρίτη δύο από τα μέλη του Συμβουλίου.

Η Εκτελεστική Επιτροπή έχει το δικαίωμα να μετακινήσει τον Στρος Καν από τη θέση του. Ο ένας από τους δύο αξιωματούχους του Ταμείου επεσήμανε ότι το ιδανικό θα ήταν να υποβάλλει την παραίτησή του ο Γάλλος διευθυντής του ΔΝΤ, αν και το έτερο από τα μέλη του Συμβουλίου πήρε αποστάσεις από αυτή τη θέση, λέγοντας ότι αυτό το συναίσθημα δεν είναι κοινό και στα 24 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου.

Σε δηλώσεις πάντως του εκπροσώπου του ΔΝΤ, αφού επισημαίνεται ότι ο Οργανισμός δεν είχε καμία επαφή με το Ντομινίκ Στρος Καν από την ημέρα που συνέβη το περιστατικό και τη μετέπειτα σύλληψή του, μέχρι σήμερα, διευκρινίζεται ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο, ενώ εκτιμάται ότι θα συμβεί " εν ευθέτω χρόνω ".

Εντωμεταξύ ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε σήμερα ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν δεν είναι σε θέση να διευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μετέδωσε το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

"Είναι φανερό ότι δεν είναι σε θέση να διευθύνει το ΔΝΤ", τόνισε ο Γκάιτνερ σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη. Ο υπουργός είπε ότι συνεπεία αυτού είναι σημαντικό το ΔΝΤ να καταρτίσει ένα πρόγραμμα που θα επιτρέπει στο διεθνή οργανισμό να έχει μια μόνιμη διεύθυνση. Οι ΗΠΑ είναι ο πρώτος μέτοχος του ΔΝΤ, γεγονός που τούς προσδίδει σημαντική επιρροή για ό,τι συμβαίνει στο διεθνή οικονομικό οργανισμό και τίποτε δεν μπορεί να γίνει σε αυτόν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ συνεδρίασε άτυπα τη Δευτέρα για να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε εξαιτίας της σύλληψης του Στρος-Καν δύο ημέρες νωρίτερα. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε απλώς στο τέλος της συνεδρίασης ότι η διοίκησή του "παρακολουθεί τις εξελίξεις".

Πιέσεις ασκούνται και από ηγέτες οικονομικών δυνάμεων παγκοσμίως οι οποίοι προτείνουν ότι ο κ. Στρος Καν θα πρέπει να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΔΝΤ. Η Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, δήλωσε την Τρίτη, ότι ο κ. Στρος Καν θα πρέπει να παραιτηθεί για να μην προκαλέσει ζημιά στο ΔΝΤ, ενώ η Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Έλενα Σαλγάδο, εξέφρασε την συμπάθεια της για την γυναίκα που φέρεται να κακοποιήθηκε σεξουαλικά. Αξιωματούχοι από την Κίνα και την Βραζιλία προτείνουν ότι ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ θα πρέπει να προέρχεται από χώρα εκτός Ευρώπης. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Τρίτη ότι οι ηγέτες δεν θα πρέπει να προδικάσουν τον Ντομινίκ Στρος Καν, και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη έχει άξιους υποψήφιους διαθέσιμους για τη θέση του Γάλλου οικονομολόγου.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προτείνουν το σύμβουλο του Λευκού Οίκου Ντέϊβιντ Λίπτον για να διαδεχθεί τον αποχωρούντα Τζον Λίπσκι στη θέση του δεύτερου τη τάξη στην ιεραρχία της ηγεσίας του ΔΝΤ, όπως διέρρευσε την Τρίτη από πηγές με καλές επαφές στα κέντρα εξουσίας.

Ο Λίπσκι βρέθηκε ξαφνικά στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα, μετά τη σύλληψη του Ντομινίκ Στρος Καν με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης και της απόπειρας βιασμού της καμαριέρας στο ξενοδοχείο που διέμενε, καθώς ανέλαβε καθήκοντα Διευθύνοντα Συμβούλου του ΔΝΤ με αυξημένες αρμοδιότητες.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Λίπσκι είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει με τη λήξη της θητείας του ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στο παγκόσμιο δανειοδοτικό βραχίονα, τον Αύγουστο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών όταν ρωτήθηκε αν ο Λίπτον, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Αμερικανικού υπουργείου, πρόκειται να είναι ο αντικαταστάτης του Λίπσκι στο ΔΝΤ, αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

Η Ιαπωνία πάντως, η οποία είναι ο δέυτερος μέτοχος του ΔΝΤ μετά τις ΗΠΑ, εκτιμά ότι είναι πολύ νωρίς να συζητήσει την αντικατάσταση του Ντομινίκ Στρος- Καν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

"Στο σημείο αυτό πιστεύω ότι είναι πρόωρο να εξετάσουμε ακόμη το θέμα της αντικατάστασης του Στρος-Καν στη διοίκηση του ΔΝΤ", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο όταν ρωτήθηκε αν ένας πιθανός διάδοχος θα προέρχεται εκ νέου από την Ευρώπη, την Ασία ή άλλο μέρος του κόσμου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΠΑ παραίτηση ΔΝΤ Στρος Καν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ