Το ότι ο πλανήτης μας περιβάλλεται από αναρίθμητους, αμερικανικής κυρίως προέλευσης, κατασκοπευτικούς δορυφόρους σε τροχιά γύρω από αυτόν σίγουρα δεν αποτελεί νέο. Το ότι πρόκειται, όμως, για συστήματα παρακολούθησης ικανά να εστιάζουν κάθε φορά μονάχα σε λιγοστές μικρές περιοχές και αυτό κατόπιν προσεκτικού σχεδιασμού από τα επίγεια επιτελεία χειρισμού τους, αυτό είναι κάτι που ίσως δεν το γνωρίζουν πολλοί.
Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Wired, οι εν λόγω δορυφόροι είναι μεν προορισμένοι για επιχειρήσεις παρακολούθησης και εντοπισμού, ωστόσο για να είναι πραγματικά αποτελεσματικοί χρειάζονται καθοδήγηση από επίγειους πράκτορες και πληροφοριοδότες, ο ρόλος των οποίων ουσιαστικά συνίσταται στο να τους υποδεικνύουν που να «κοιτάξουν». Αυτό ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του εντοπισμού και χαρτογράφησης του κρησφύγετου του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν.
Η NRO (National Reconnaissance Office), η μυστική υπηρεσία δορυφορικής κατασκοπείας και παρακολούθησης των ΗΠΑ, θέλει να βελτιστοποιήσει τα συστήματά της ώστε η δυναμική τους να μην περιορίζεται σε τοπικό επίπεδο, αλλά να μπορούν να σαρώνουν το βάθος ορίζοντα, καλύπτοντας μεγαλύτερη επιφάνεια εδάφους και περισσότερα σημεία ταυτόχρονης παρακολούθησης.
Οι επικεφαλής της υπηρεσίας θεωρούν εξίσου σημαντική την αναβάθμιση των δορυφόρων με υπολογιστικά συστήματα που θα είναι σε θέση να επεξεργάζονται τα δεδομένα βάσει προχωρημένων αλγορίθμων, απεξαρτώντας έτσι τη λειτουργία τους από τον ανθρώπινο παράγοντα (περίπου 3.000 αναλυτές και τεχνικοί, διεσπαρμένοι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης).
Η επιτυχία ενός τέτοιου σχεδίου θα καθιστούσε επιχειρήσεις σαν κι εκείνη της ανεύρεσης του μπιν Λάντεν ευκολότερες και ταχύτερες, με τίμημα βέβαια το υψηλό κόστος της τεχνολογικής αναβάθμισης των δορυφορικών συστημάτων.