Aυτός είναι ο νέος αρχηγός της αλ Κάιντα - iefimerida.gr

Aυτός είναι ο νέος αρχηγός της αλ Κάιντα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Αιγύπτιος Σαΐφ αλ-Αντελ, ανώτατο στέλεχος της αλ Κάιντα ανέλαβε προσωρινά επικεφαλής της οργάνωσης, μετά το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν στις 2 Μαΐου στο Πακιστάν, μετέδωσε το CNN και επιβεβαίωσε το αλ Τζαζίρα

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται τον Νόμαν Μπενοτμάν, λίβυο πρώην εξτρεμιστή, ο οποίος αποκήρυξε την ιδεολογία της αλ Κάιντα.

Ο διορισμός του αλ-Αντελ αναφέρθηκε και σε δημοσίευμα της πακιστανικής εφημερίδας The News, που επικαλείται πηγές από την πόλη Ραβαλπίντι.

Ο 50χρονος προσωρινός αρχηγός της αλ Κάιντα ήταν μέλος των ειδικών δυνάμεων της Αιγύπτου και του αιγυπτιακού ισλαμικού τζιχάντ.

Γνωστός και με το όνομα Μουχάμαντ Ιμπραχίμ Μακάουι, ο αλ-Αντελ κατηγορείται για συμμετοχή στις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών πρεσβειών στο Ναϊρόμπι και στο Νταρ ες Σαλάμ το 1998.

Σύμφωνα με τον Μπενοτμάν, ο διορισμός αυτός μπορεί να είναι ένα τεστ για τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε ένας αρχηγός της αλ Κάιντα που δεν θα προερχόταν από την αραβική χερσόνησο, ιερό τόπο του Ισλάμ.

Στο μεταξύ ο στρατός του Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψη στο Καράτσι του Μοχάμαντ Άλι Κάσιμ Γιακούμπ, ή Άμπου Σοχάιμπ Αλ Μάκι, σημαίνοντος «πολέμαρχου της Αλ Κάιντα», με καταγωγή από την Υεμένη.

Στο ανακοινωθέν με τίτλο «Σημαίνων πολέμαρχος της Αλ Κάιντα συνελήφθη στο Καράτσι», ο πακιστανικός στρατός διαβεβαιώνει πως ο Γιακούμπ, ο οποίος εντούτοις δεν περιλαμβάνεται στους καταλόγους με τα πλέον καταζητούμενα στελέχη της Αλ Κάιντα στον κόσμο, αποτελεί «ένα σημαντικό ενεργό στέλεχος» του δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος εξουδετερώθηκε προ δύο εβδομάδων από αμερικανούς καταδρομείς βορείως του Ισλαμαμπάντ.

«Συνελήφθη από τις υπηρεσίες ασφαλείας στο Καράτσι», τη γιγάντια και χαώδη οικονομική πρωτεύουσα του Πακιστάν, τονίζεται στο ίδιο κείμενο.

«Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο Αλ Μάκι είναι από την Υεμένη και εργαζόταν άμεσα κάτω από τις διαταγές της ηγεσίας της Αλ Κάιντα κατά μήκους της μεθορίου ανάμεσα στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν», υποστηρίζει ο στρατός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ