Τι πήρε ο Στουρνάρας από τον Σόιμπλε στο Βερολίνο - iefimerida.gr

Τι πήρε ο Στουρνάρας από τον Σόιμπλε στο Βερολίνο

Τι πήρε ο Στουρνάρας από τον Σόιμπλε στο Βερολίνο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ως θετικό αποτιμάται από το οικονομικό επιτελείο το αποτέλεσμα της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μπορεί η δίωρη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών να μην περιελάμβανε επίσημες δηλώσεις, ωστόσο και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε ικανοποίηση καθώς πραγματοποιήθηκε μακρά τεχνική συζήτηση εφ' όλης της ύλης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ενώ εξετάστηκαν και εναλλακτικές λύσεις για μια σειρά θεμάτων.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν νωρίτερα την Τρίτη ότι έγινε από την πλευρά του κ. Στουρνάρα παρουσίαση όλων των πτυχών της ελληνικής οικονομίας και των δυνατών λύσεων που πιθανώς υπάρχουν σήμερα στο τραπέζι. Άλλωστε οι δύο άνδρες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 14 Σεπτεμβρίου όπου θα βρεθούν στη Λευκωσία για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Από την γερμανική πλευρά υπήρξε μόνο μια λιτή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αναφερόταν στην ανάγκη η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και πως η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα εξαρτηθεί από την έκθεση της Τρόικα.

Στο Βερολίνο δίνουν ιδιαίτερη βάση στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους καθώς αυτή θα κρίνει τη συνολικότερη στρατηγική των εταίρων μας, η οποία μπορεί περιλαμβάνει από νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας μέχρι και νέο κούρεμα.

Στόχος του κ. Στουρνάρα – ο οποίος είχε συναντηθεί νωρίτερα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ήταν να υπάρξει ένας δίαυλος επικοινωνίας προκειμένου να πειστούν οι εταίροι μας ότι η Ελλάδα παραμένει πιστή στα συμπεφωνημένα. Έτσι, εκτιμάται ότι θα μπορέσει να αλλάξει το κλίμα και να μπει δειλά-δειλά στο τραπέζι το ζήτημα της επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ως το 2016.

Τα δύο «όπλα» του υπουργού Οικονομικών ήταν αφενός το πακέτο μέτρων των 11,9 δισ. Και αφετέρου η εκτέλεση του προϋπολογισμού, ο οποίος παρά τη μεγάλη υστέρηση των εσόδων λόγω της ύφεσης, παραμένει εντός στόχων λόγω της προσπάθειας να συγκρατηθούν οι δαπάνες.

Ωστόσο τα οικονομικά στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά, αφού μόνο φέτος η ύφεση υπολογίζεται να αγγίξει το 7%, αριθμός σχεδόν διπλάσιο από το 4,7% που προέβλεπε το δεύτερο Μνημόνιο. Αυτό ακριβώς ήταν και το επιχείρημα του υπουργού Οικονομικών ο οποίος τόνισε πως η μεγάλη αυτή απόκλιση δεν επηρρεάζει μόνο την κοινωνία και την αγορά αλλά και το πρόγραμμα καθαυτό.

Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας έθεσε το θέμα της λεγόμενης «δραχμικής αβεβαιότητας» που δημιουργούν οι δηλώσεις περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και οι οποίες λειτουργούν αποτρεπτικά τόσο για τις αποκρατικοποιήσεις όσο και για τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών ο κ. Στουρνάρας φαίνεται πως έθεσε στον Γερμανό ομόλογό του το ζήτημα με τα «μπλοκαρισμένα» δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία εγείρει συνεχώς νέα εμπόδια στις ελληνικές τράπεζες ως προς τις εγγυήσεις με αποτέλεσμα να έχουν «παγώσει» τόσο τα μεγάλα έργα όσο και η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ