"Πανεθνική συνεννόηση" ζήτησε από το βήμα του Economist ο πρωθυπουργός, λίγη ώρα αφού την έθεσε ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν. Μιλώντας στο Mega, από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής προανήγγειλε ουσιαστικά σχετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
«Τις επόμενες μέρες, με την εξειδίκευση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας, που θα έχει πενταετή προοπτική, θα κληθούν τα κόμματα και οι φορείς για να γίνει συζήτηση με στόχο να υπάρξει ένας άξονας πάνω στον οποίο θα επιδιωχθεί να διαμορφωθεί εθνική συνεννόηση», είπε ο κ.Πεταλωτής, θυμίζοντας τη "διαρκή πρόσκληση" της κυβέρνησης σε συναίνεση. Η αποστροφή του λόγου του εξελήφθη ως πρωτοβουλία συνάντησης του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς εντός των επόμενων ημερών, με το Μέγαρο Μαξίμου πάντως να μην επιβεβαιώνει -αλλά και να μη διαψεύδει- κάτι ανάλογο.
Από το Λαγονήσι, πάντως, και τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του Economist, ο Γιώργος Παπανδρέου επέμεινε στην ρητορική του περί "μαγικών λύσεων" που δεν βγάζουν τη χώρα από την κρίση, επιτιθέμενος έμμεσα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Οι εμπειρίες των τελευταίων ετών, η σκληρή πραγματικότητα των συνθηκών δεν επιτρέπουν ωραιοποιήσεις ή ελπίδες σε μαγικές συνταγές», είπε, καλώντας σε «σοβαρή και υπεύθυνη στάση, επιμονή και αφοσίωση» όλους, από την κοινωνία και τους επιχειρηματίες, ως τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολιτικούς ηγέτες. Ο πρωθυπουργός, αφού πραγματοποίησε έναν μακροσκελή απολογισμού του κυβερνητικού του έργου επί 19μηνο, έθεσε ως πρώτιστο στόχο τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 5% το 2014. Προηγουμένως πάντως έδωσε ένα περίγραμμα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, με το οποίο εκτίμησε ότι θα επιτευχθεί μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας. Μίλησε άλλωστε για ένα "εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα" που θα περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις, περιορισμό της σπατάλης και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και οικονομίες κλίμακας στο δημόσιο τομέα. Ειδικά για το 2011, εμφανίστηκε πρόθυμος να πάρει οποιαδήποτε νέα μέτρα κριθούν αναγκαία. Ιδιαίτερη αναφορά επιφύλαξε στην μείωση των απασχολουμένων στον Δημόσιο Τομέα κατά 150.000 άτομα μέσω συνταξιοδοτήσεων και εθελουσίας εξόδου, στο ενιαίο μισθολόγιο και τη συγχώνευση ή και το κλείσιμο εταιρειών του δημόσιου τομέα που δεν εξυπηρετούν τον σκοπό τους. Έκανε λόγο για επαναξιολόγηση των κοινωνικών επιδομάτων και επανεκτίμηση των φοροαπαλλαγών, διατηρώντας μόνο όσες απαιτούνται για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, ενώ προανήγγειλε "πόλεμο" στη φοροδιαφυγή. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στη μείωση ή την "εξάλειψη" (!) της συμμετοχής του δημοσίου στις εισηγμένες επιχειρήσεις, όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι υπηρεσίες διαχείρησης υδάτων και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τα τυχερά παιχνίδια.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, το απέρριψε εκ νέου, μιλώντας για κόστος που θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα πιθανά οφέλη που θα επεφύλασσε στην χώρα. Τέλος, έστειλε μήνυμα στα ξένα ΜΜΕ -πολλοί αναλυτές των οποίων προεξοφλούν την αναδιάρθρωση- ζητώντας «σεβασμό σε αυτό που κάνουμε».