Θεραπεία για το πολυανθεκτικό θανατηφόρο βακτήριο Acinetobacter baumannii βρήκαν οι επιστήμονες, δημιουργώντας μία πούδρα που περιέχει ένα νέο συστατικό το οποίο όταν εκτεθεί στο φως απελευθερώνει μονοξείδιο του αζώτου.
Το Acinetobacter baumannii είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά και απειλεί θανάσιμα άτομα με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα ενώ παρουσιάζει αυξητική τάση ειδικά σε τραυματισμένους στρατιώτες.
Ο Πραντιπ Μασαρακ καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο της Σάντα Κρουζ σε συνεργασία με τοντελειόφοιτο Μπράντον Χέιλμαν και μία ομάδα διακεκτιμένων επιστημόνων, ανέπτυξαν ένα συστατικό ικανό να εξαλείψει ένα πολύ ανθεκτικό στέλεχος του βακτηρίου. Το συστατικό απαρτίζεται από φωτο-ενεργό νιτροσυλο-μαγγάνιο που εμπεριέχεται είτε σ' ένα πουδρώδες πυριτικό υλικό είτε σε αργυροπυριτικό υλικό.
Η πούδρα αυτή σχεδιάστηκε σε ψεκαζόμενη μορφή για να εφαρμόζεται απευθείας στην πληγή, (αλλά και ως πούδρα, να μην μπαίνει μέσα στη πληγή προκαλώντας ερεθισμό) έτσι ώστε, με την έκθεση στο φως να απελευθερώνει το μονοξείδιο του αζώτου, εξοντώνοντας το επικίνδυνο αυτό βακτήριο.
Για τις εργαστηριακές δοκιμές του πειράματος, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στέλεχος του βακτηρίου το οποίο απομονώθηκε από στρατιώτη που είχε τραυματιστεί στο Αφγανιστάν και διαπιστώθηκε ότι ήταν ανθεκτικό σε εννέα από τα 11 αντιβιοτικά που του χορηγήθηκαν.
Στην συνέχεια, οι επιστήμονες πρόσθεσαν την πούδρα στα εργαστηριακά δισκία και τα εξέθεσαν στο φως μιας ηλιόλουστης μέρας. Εντός 24 ωρών το βακτήριο είχε πλήρως εκκαθαριστεί, όταν ήρθε σε επαφή με το ενεργό συστατικό. Όταν οι ερευνητές προσπάθησαν να αναπτύξουν την ίδια βακτηριακή καλλιέργεια που είχε εκτεθεί στο συστατικό, δεν τα κατάφεραν, αποδεικνύοντας έτσι ότι το βακτήριο είχε εξαλειφθεί τελείως.
Οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα ότι θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν την πρωτοποριακή αυτή μέθοδο απευθείας σε ανθρώπους, ενώ αυτή η μορφή μονοξειδίου του αζώτου μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες ιατρικές παθήσεις, όπως ο σταφυλόκοκκος.