Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι πριν από μερικές ημέρες ένας 84χρονος από το Αγρίνιο έχασε τη ζωή του από σύνδρομο αιμορραγικού πυρετού και σηπτικού σοκ, δηλαδή από Δάγγειο πυρετό, ενός ιού που έχει να εμφανιστεί στην Ελλάδα τα τελευταία 85 χρόνια!
Το απόγευμα της Δευτέρας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενημερώθηκε ότι ο 84χρονος έχασε τη ζωή του από το συγκεκριμένο ιό που την τελευταία φορά που εμφανίστηκε στην Ελλάδα με μορφή επιδημίας ήταν το 1927 με 1928.
Τα συμπτώματα της νόσου
Η νόσος εκδηλώνεται ως μία συνήθης ίωση με πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, ναυτία, εμετούς και εξάνθημα, ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει θρομβοπενία και αιμορραγίες. Ο Δάγγειος πυρετός είναι στη συντριπτική πλειοψηφία αυτοπεριοριζόμενη νόσος, με θνητότητα συνήθως μικρότερη του 1%. Ομάδες υψηλού κινδύνου αποτελούν τα ηλικιωμένα άτομα, οι έγκυες γυναίκες και άτομα με συνοδά χρόνια νοσήματα.
Πώς μεταδίδεται ο ιός
Ο ιός μεταδίδεται με κουνούπια του είδους Aedes και ιδιαιτέρως το κουνούπι Aedes αegypti, το οποίο δεν έχει βρεθεί σε επανειλημμένες μελέτες που έχουν γίνει, την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας. Τα τελευταία όμως χρόνια (μετά το 2003) έχει βρεθεί στη χώρα μας το κουνούπι Aedes albopictus (κουνούπι «τίγρης») που θεωρείται ως δυνητικός διαβιβαστής του ιού. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί μεμονωμένα κρούσματα αυτόχθονης λοίμωξης από τον ιό (στη Γαλλία και στην Κροατία), ενώ εισαγόμενα κρούσματα από περιοχές στις οποίες ενδημεί ο ιός (ΝΑ Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική) αναφέρονται από πολλές χώρες. Η πιθανή είσοδος του ιού στη χώρα μας μπορεί να προέλθει είτε με ταξιδιώτες (και μετανάστες) που νοσούν και είναι σε φάση ιαιμίας, που είναι και το πιθανότερο, ή με είσοδο μολυσμένων κουνουπιών με μεταφορικά μέσα.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ στο πλαίσιο της διερεύνησης αυτού του σπάνιου περιστατικού, θα αποστείλει άμεσα ομάδα επιδημιολογικής διερεύνησης στην περιοχή κατοικίας του περιστατικού. Επίσης, θα γίνει και ειδικός εντομολογικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τα συγκεκριμένα κουνούπια διαβιβαστές στην περιοχή και αν κυκλοφορεί σε αυτά ο ιός.
Τα βασικά μέτρα πρόληψης έναντι της νόσου είναι παρόμοια με τα μέτρα έναντι του ιού του Δυτικού Νείλου και αφορούν μέτρα κατά των κουνουπιών. Η ομάδα παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ θα εκτιμήσει την ανάγκη λήψεως περαιτέρω μέτρων (π.χ. στοχευμένοι ψεκασμοί).