Πώς το σχήμα του ποτηριού επιδρά στην ποσότητα και την ταχύτητα με την οποία καταναλώνουμε αλκοόλ - iefimerida.gr

Πώς το σχήμα του ποτηριού επιδρά στην ποσότητα και την ταχύτητα με την οποία καταναλώνουμε αλκοόλ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμφωνα με μελέτη, στην οποία αναφέρεται άρθρο του Science Now, το ποτήρι από το οποίο πίνετε το ποτό σας επιδρά καταλυτικά στην ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε. Λόγου χάρη, το σχήμα ενός καμπυλωτού ποτηριού προκαλεί μία οφθαλμαπάτη, η οποία μπορεί να αυξήσει δραματικά το ρυθμό κατάποσης.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αποτελεί μείζων πρόβλημα της βρετανικής κοινωνίας, το οποίο εντοπίζεται κυρίως στις νεαρές ηλικίες, ενώ, σύμφωνα με την καθηγήτρια πειραματικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, Άντζελα Άτγουντ, είναι άρρηκτα συνυφασμένο και με την αύξηση της εγκληματικότητας.

Κατά καιρούς έχουν προταθεί διάφορα είδη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως αύξηση των τιμών των αλκοολούχων ποτών, καθώς και του ηλικιακού ορίου νόμιμης κατανάλωσης, με τις κυβερνήσεις όμως να μην τα θέτουν σε εφαρμογή, θεωρώντας τα μη δημοφιλή.

Δεδομένης, λοιπόν, της δυσκολίας ελέγχου του προβλήματος βάσει νομοθεσίας, η Άτγουντ και οι συνεργάτες της ελπίζουν ότι μπορούν να το περιορίσουν μέσω της παιδείας. Συνήθως, οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν την ποσότητα και την ταχύτητα με την οποία πίνουν. Και γι' αυτό, σύμφωνα με παρατηρήσεις της Άτγουντ, συχνά ευθύνεται το σχήμα του ποτηριού, το οποίο αλλοιώνει την αντίληψη της ποσότητας αλκοόλ που καταναλώνεται.

Προκειμένου να επιβεβαιώσει την υπόθεσή της, αυτή και οι συνάδελφοί της χώρισαν κατά τρόπο τυχαίο 160 νέους, υγιείς ανθρώπους σε οκτώ ομάδες. Σε κάθε ομάδα ανατέθηκε να καταναλώσει είτε 177 ml είτε 354 ml μπύρας ή κάποιου άλλου ελαφριού ποτού, πίνοντάς το από ίσια ή καμπυλωτά ποτήρια.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν ένα συναισθηματικά ουδέτερο ντοκιμαντέρ, ούτως ώστε να μην κάθονται απλά και να πίνουν μην έχοντας τι να κάνουν.

Μετά από λεπτομερειακή εξέταση του βιντεοσκοπημένου υλικού, η Άτγουντ ανακάλυψε ότι εκείνοι που κατανάλωναν ταχύτερα το ποτό τους ήταν αυτοί που το έπιναν από καμπυλωτά ποτήρια.

Το πόρισμά της αυτό επιβεβαιώθηκε και από άλλο ένα τεστ, κατά το οποίο ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αποφανθούν για την ποσότητα του ποτού που περιεχόταν σε φωτογραφημένα ίσια και καμπυλωτά ποτήρια. Η κρίση τους αναφορικά με την περιεχόμενη ποσότητα των καμπυλωτών ποτηριών ήταν κατά μέγα μέρος λανθασμένη.

Όπερ φανερώνει ότι ενδεχομένως να είναι αποτελεσματικότερο να μάθουν οι άνθρωποι να ελέγχουν την ποσότητα που πίνουν, παρά να τους απαγορευτεί η κατανάλωση αλκοόλ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ