Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της ορνιθοπανίδας στην περιοχή, συνεχίζει και φέτος τα προγράμματα επιστημονικής παρακολούθησης των πουλιών που ξεκίνησαν τις προηγούμενες δεκαετίες.
Η μελέτη της μετανάστευσης μέσω δακτυλιώσεων στο Δέλτα του Έβρου, υλοποιείται ήδη από το 1994 και έχει αποδείξει η περιοχή αποτελεί έναν βασικό σταθμό στο ταξίδι των πουλιών μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.
Το Δέλτα του Έβρου έχει πάνω απο 85.000 δακτυλιωμένα πτηνά, τα περισσότερα από όλη τη χώρα ενώ οι υγρότοποι της της Άνθειας είναι από τους πιο σπουδαίους για τη μετανάστευση των στρουθιόμορφων πτηνών.
Η φετινή «φθινοπωρινή» ορνιθολογική μελέτη στο Δέλτα του Έβρου, από ειδικού αλλά και εθελοντές κατέγραψε περίπου 1651 πουλιά από 38 είδη. Τα πιο πολυπληθή ήταν η Καλαμοποταμίδα, η Τσιχλοποταμίδα, ο Καλαμοτριλιστής, ο Θαμνοτσιροβάκος, ενώ δεν έλειψαν και είδη όπως ο Μελισσοφάγος, ο Στραβολαίμης, η Αλκυόνη και η Μικροπουλάδα,ενώ δύο από τις Δενδροποταμίδες που εντοπίστηκαν, είχαν χαρακτηριστικό δαχτυλίδι απο τη Σερβία