Γιγαντιαία ήταν η επιχείρηση με το κωδικό όνομα «Trojan Horse» (Δούρειος Ίππος) με την οποία η Αστυνομία προσπάθησε να καταπολεμήσει φαινόμενα παιδικής πορνογραφίας μέσω διαδικτύου.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Δούρειος Ίππος» που πραγματοποιήθηκε σε έξι μέρες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Γιαννιτσά, Ρόδο και Κρήτη, συνελήφθησαν συνολικά 13 άτομα ενώ σχηματίσθηκαν δικογραφίες σε βάρος τριών ακόμη ατόμων.
Χαρακτηριστικές είναι μάλιστα οι περιπτώσεις μίας ολόκληρης οικογένειας η οποία έβγαζε τα προς το ζην της από την παιδική πορνογραφία, ενός Τούρκου που είχε υιοθετηθεί από επιχειρηματία της Κηφισιάς καθώς και ενός 35χρονου άνδρα των ΕΚΑΜ.
Κατά τις έρευνες πέραν των συλλήψεων, εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός αρχείων με σκληρό παιδικό πορνό.
Με Εισαγγελικές Διατάξεις δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας και οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος πέντε εκ των συλληφθέντων.
Πρόκειται για τους:
- Μπαλτά Νικόλαο του Δημητρίου και της Μαρίας, ο οποίος γεννήθηκε το 1977, στην Αθήνα, κάτοικο Αττικής,
- Οικονόμου Παντελή του Γεωργίου και της Φεβρωνίας, ο οποίος γεννήθηκε το 1956 στο Ηράκλειο Κρήτης, κάτοικο Αττικής,
- Οικονόμου Γεώργιο του Παντελή και της Ευαγγελίας, ο οποίος γεννήθηκε το 1988 στο Μαρούσι Αττικής, κάτοικο Αττικής,
- Οικονόμου Ευστάθιο – Ιωάννη του Παντελή και της Ευαγγελίας, ο οποίος γεννήθηκε το 1991 στο Μαρούσι Αττικής, κάτοικο Αττικής
- OZ ADNAN του HASAN και της HALIME , ο οποίος γεννήθηκε το 1967 στην Τουρκία, κάτοικο Αττικής.
Η διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποίησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διήρκεσε δύο μήνες. Σε αυτήν διαπιστώθηκε πως χρήστες του διαδικτύου, εντός της ελληνικής επικράτειας, χρησιμοποιώντας 28 διαφορετικές διευθύνσεις IP, κατείχαν και είχαν πρόσφορα για διαμοιρασμό, χιλιάδες αρχεία (εικόνες και βίντεο) που περιείχαν σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας.
Η Αστυνομία κατέσχεσε παρουσία Δικαστικών Λειτουργών, ένα δρομολογητή (router), 52 σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή, οχτώ φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και 172 ψηφιακούς δίσκους (cd, dvd), που περιείχαν 500.000 ψηφιακά αρχεία περίπου, με το επίμαχο υλικό, συνολικού μεγέθους 48.000 GB περίπου.
Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στις κατά τόπους Εισαγγελικές Αρχές, ενώ οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν αυτοτελώς, υποβλήθηκαν αρμοδίως.
Έκκληση στους πολίτες
Η Ασφάλεια Αττικής ανακοίνωσε τους τα τηλέφωνα 11012, 210-6476464, 210-6476000, καθώς και οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.gr και ccu@cybercrimeunit.gov.gr της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.