Eνα εναλλακτικό σχέδιο φαίνεται ότι μελετούν οι δανειστές, στην περίπτωση που δεν υπάρξει θετική αξιολόγηση της Τρόικα και θετική έκβαση της βιωσιμότητας του χρέους: Να μην γίνει ολοκληρωμένη επικαιροποίηση του Μνημονίου αλλά ένα ενδιάμεσο κείμενο που θα φέρει στα κρατικά ταμεία μία δόση- γέφυρα από τα 31 δισ. ευρώ, έως ότου οι δανειστές συμφωνήσουν.
Σύμφωνα με το capital.gr, η διαφωνία μεταξύ των δανειστών για το πώς θα χειριστούν το ελληνικό ζήτημα, συνεχίζεται.
Αφορμή για αυτή, αποτελεί το γεγονός ότι για να δοθεί η επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ πρέπει να εξασφαλιστεί, αφενός η θετική αξιολόγηση του Μνημονίου (λήψη των 11,5 δισ. ευρώ, των μέτρων του 2012 και κάποιων μεταρρυθμίσεων), αλλά και να υπάρξει και θετική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους από την ίδια τη Τρόικα (δηλαδή το 2020 να δείχνουν οι προβολές ότι «πέφτει» κάτω από το 120% του ΑΕΠ), αφετέρου. Αν δεν εξασφαλιστούν, αυτά,τα λεφτά, ειδικά από το ΔΝΤ, δεν μπορούν να εκταμιευθούν.
Τα νέα δεδομένα της ύφεσης, της χαμηλότερης απόδοσης των μέτρων, της αδυναμίας μαζικών αποκρατικοποιήσεων και της πρότασης που πρόκειται να υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση για επιμήκυνση, αλλάζουν την πορεία ελλείμματος και χρέους.
Το ΔΝΤ, μάλιστα, φέρεται πιο απαισιόδοξο, καθώς υπολογίζει ότι η ύφεση θα κινηθεί σε μεγαλύτερα από τα προβλεπόμενα επίπεδα για πολλά ακόμη χρόνια, ενώ βλέπει να ασκούνται νέες πιέσεις σε έλλειμμα και χρέος. Ετσι, η έκθεση βιωσιμότητάς του, φέρεται να μην πιάνει το στόχο του 120% του ΑΕΠ αν δεν υπάρξει νέα παρέμβαση στο χρέος.
Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκη Επιτροπή, Κομισιόν φέρεται να είναι πιο «αισιόδοξη» για την πορεία της χώρας.
Προς το παρόν η θετική αξιολόγηση του χρέους δεν έχει διασφαλιστεί και η λύση θα επιχειρηθεί ν να βρεθεί, τόσο τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, όσο και στο Eurogroup της 14ης Σεπτεμβρίου.
Στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, έχει προταθεί η εφαρμογή ενός εναλλακτικού σχεδίου: Να μην γίνει ολοκληρωμένη επικαιροποίηση του Μνημονίου αλλά ένα ενδιάμεσο κείμενο που θα φέρει στα κρατικά ταμεία μία δόση-γέφυρα από τα 31 δισ. ευρώ, έως ότου οι δανειστές συμφωνήσουν.
Μάλιστα, το σενάριο της ενδιάμεσης δόσης έχει και και τα εξής πλεονεκτήμκατα: η Ε.Ε. δεν δίδει πολλά λεφτά πιέζοντας τη κυβέρνηση για «έργα» που ακόμη δεν έχει δει σε διαρθρωτικό επίπεδο, η κυβέρνηση δεν αναγκάζεται να παραδεχθεί τα νέα «δημοσιονομικά κενά» του Μνημονίου, με τα πρώτα στοιχεία να κάνουν λόγο για 3,5- 8,5 δισ. ευρώ πέραν των 11,5 δισ. ευρώ