Οι 'εγχρωμοι φακοί επαφής έχουν γίνει μόδα τελευταία, για όσους θέλουν να αλλάξουν έστω και για λίγο το χρώμα των ματιών τους, ο αρχικός προορισμός τους όμως δεν ήταν αυτός, αφού κατασκευάστηκαν για άτομα με ανυδρία ή ετεροχρωμία. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αλόγιστη και η λανθασμένη χρήση τους μπορεί να επιφέρει αρκετά οφθαλμολογικά προβλήματα.
Η εύκολη απόκτησή των φακών αυτών, ιδιαίτερα σε χώρες του εξωτερικού, από κάθε είδους πωλητές (π.χ. internet, φαρμακεία, super-market και καταστήματα καλλυντικών), οι οποίοι δεν παρέχουν τις απαραίτητες συμβουλές για τη σωστή χρήση και συντήρησή τους, οδήγησε δυστυχώς σε αυξημένα κρούσματα οφθαλμικών μολύνσεων
Η ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, όπως η ακανθαμοιβάδα, η ψευδομονάδα και ο σταφυλόκοκκος, εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα που κάνουν περιστασιακή χρήση φακών και υγρών καθαρισμού που προμηθεύονται απο το ίντερνετ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Περιστατικά υποξίας κερατοειδούς, τραυματισμών, μειωμένης ροής δακρύων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε έντονο πόνο, φωτοφοβίας, σοβαρής μικροβιακής κερατίτιδας και μειωμένης όρασης, είναι μόλις μερικά από τα αποτελέσματα της λανθασμένης χρήσης των φακών επαφής, αφού συχνά οι χρήστες δε δίνουν έμφαση σε βασικούς κανόνες υγιεινής σχετίζονται με τη σωστή χρήση των φακών επαφής.
Τα άτομα που αγοράζουν φακούς επαφής από μή πιστοποιημένους προμηθευτές, δε λαμβάνουν τη σωστή πληροφόρηση για ασφαλή χρήση, ενώ η αναζήτηση συμβουλών χρήσης και συντήρησης από το διαδίκτυο, ή από φίλους και γνωστούς τις περισσότερες φορές οδηγεί σε ημιμάθεια και σε λανθασμένους χειρισμούς, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών.
Καθώς οι έγχρωμοι φακοί επαφής, αποτελούν ένα προϊόν που έρχεται σε άμεση επαφή με τα μάτια, δε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ένα ακίνδυνο αξεσουάρ. Ακόμα και η προσωρινή–περιστασιακή τους χρήση, απαιτεί τον απαραίτητο έλεγχο και την προσεκτική επιλογή του προϊόντος,προκειμένου να διασφαλισθεί η οφθαλμική υγεία.