Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς της κυβέρνησης να στηρίξουν το πακέτο μέτρων ύψους 11,6 δις ευρώ στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης του συγκεκριμένου πακέτου, ενώ ζήτησε την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και κατάλληλο συντονισμό μεταξύ των υπουργείων για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.
Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους υπουργούς να στηρίξουν ενεργά τα νέα μέτρα και υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες για διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
Ο Πρωθυπουργός έστειλε έτσι ένα ισχυρό μήνυμα σε όλα τα μέλη της κυβέρνησης ζητώντας να υπερασπιστούν την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών που απαιτούνται ώστε η χώρα να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ, να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της και να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα ανασχέσουν την ύφεση και την ανεργία.
Σκληρά μέτρα
Η θέση του Πρωθυπουργού είναι ότι το νέο πακέτο μέτρων είναι επώδυνο και «πονάει», όπως είπε, αλλά θα είναι το τελευταίο αφού η Ελλάδα θα βγει από το τούνελ τα επόμενα χρόνια.
Πάντως αν το βασικό σενάριο περικοπών που σχεδίασε το υπουργείο Οικονομικών παραμείνει ως έχει τότε οι συνταξιούχοι θα χάσουν περίπου 4,5 δισ. ευρώ συνολικά από τις συντάξεις τους. Το πιο επώδυνο μέτρο είναι η κατάργηση των δώρων για κύριες και επικουρικές συντάξεις που σημαίνει ότι η απώλεια για έναν συνταξιούχο θα φτάσει στο 12% αφού χάνονται 400 ευρώ τα Χριστούγεννα και από 200 ευρώ το Πάσχα και το καλοκαίρι. Τα δώρα των συνταξιούχων θυσιάστηκαν στο σκεπτικό της κυβέρνησης ότι σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να επιβληθεί μείωση στις συντάξεις των 600 και 700 ευρώ.
Παράλληλοι οι συνταξιούχοι θα δουν νέες μειώσεις στο εφάπαξ από το 2013 και αναδρομικές κρατήσεις για εφάπαξ προηγούμενων ετών ενώ προβλέπεται πλαφόν 720 ευρώ στις συντάξεις θυγατέρων και αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης από τα 15 στα 20 χρόνια για να θεμελιωθεί το δικαίωμα ελάχιστης σύνταξης και ηλικιακό όριο 64 ετών για τη χορήγηση ΕΚΑΣ.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι
Η πλήρης κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια περίπου 200.000 δικαστικών, πανεπιστημιακών, διπλωματικών υπαλλήλων, γιατρών του ΕΣΥ, ενστόλων και αρχιερέων αποτελούν τις μεγαλύτερες πηγές εξοικονόμησης στα μέτρα που σχεδιάζονται και συνολικά οι περικοπές ανέρχονται σε 1,321 δισ ευρώ.
Οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας δηλώνουν αντίθετοι σε κάθε ενδεχόμενο νέων περικοπών και προχωρούν σε δεκαήμερο κινητοποιήσεων οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να αρχίσουν από σήμερα το πρωί με ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Κούρεμα στα εποχικά επιδόματα ανεργίας
Περίπου 150.000 επιδοτούμενοι άνεργοι (ξενοδοχουπάλληλοι, οικοδόμοι, δασεργάτες, ηθοποιοί, μουσικοί κλπ) θα δουν να καταργούνται τα ετήσια ειδικά εποχικά επιδόματα που εισπράττουν επιπλέον του τακτικού επιδόματος ανεργίας. Από την περικοπή τους εξοικονομούνται 50 εκατομμύρια ευρώ αλλά το μέτρο προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις.
Το επίδομα αυτό είναι ετήσιο και καλύπτει το διάστημα που τα ξενοδοχεία ή η επιχείρηση που εργάζονται είναι κλειστά. Σημειώνεται ότι φέτος είχαν ήδη μειωθεί κατά 22% τα εποχικά επιδόματα στη συνέχεια της μείωσης του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, με το οποίο υπολογίζονται τα επιδόματα του ΟΑΕΔ.
Παράνομες επικουρικές
Συνολικά 5.518 περιπτώσεις που εισέπρατταν παράνομες επικουρικές συντάξεις εντοπίστηκαν από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων. Για το λόγο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επανείσπραξης 12 εκατ. ευρώ έναντι πληρωμών σε μη δικαιούχους. Ηδη έχει επιστραφεί στο ταμείο το 52% των χρημάτων, περίπου 6 εκατ ευρώ και συνεχίζονται οι έρευνες για την είσπραξη των υπολοίπων 6 εκατομμυρίων.