Με το σημερινό της doodle, που αποτελείται απο ξύλινα παιχνίδια και τουβλάκια για παιδιά, η Google τιμά την Ιταλίδα παιδαγωγό Μαρία Μοντεσσόρι, αφού σήμερα είναι η 142η επέτειος της γέννησής της.
Η Μοντεσσόρι, επινόησε ένα νέο παιδαγωγικό σύστημα, γνωστό ως «μοντεσσοριανή μέθοδος», το οποίο αποτέλεσε πρωτοπορία για την εποχή του και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως σε αρκετά σχολεία του κόσμου ακόμα και σήμερα.
Η Μοντεσόρι είχε σπούδασει παιδιατρική στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης, από όπου αποφοίτησε ως η πρώτη γυναίκα γιατρός της πατρίδας της. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την ψυχολογία και εστίασε την προσοχή της στη μελέτη για την ψυχολογική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού, ενώ ασχολήθηκε με παιδιά με νοητική καθυστέρηση ή ειδικές μαθησιακές ανάγκες, ένας στόχος στον οποίο αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή της.
Στα πλαίσια της προσφοράς της στο παιδαγωγικό σύστημα, έφτιαξε ειδικό παιδαγωγικό υλικό, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του παιδιού, το πρώτο της εποχής της. Επίσης δημιούργησε μόνη της εποπτικά μέσα διδασκαλίας προκειμένου τα παιδιά να κατανοούν και να προσλαμάνουν τη γνώση μέσω όλων τους των αισθήσεων και όχι μόνο με το διάβασμα.
Η επιτυχία της μεθόδου της άλλαξε τα διεθνή παιδαγωγικά δεδομένα, αφού πλέον και παιδιά με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, έμπαιναν σιγά-σιγά στις κανονικές τάξεις του σχολείου.
Ο σεβασμός στην προσωπικότητα του ίδιου του παιδιού είναι η πρώτη αρχή της Μοντεσοριανής θεωραίας μεθόδου, και έπειτα η ελευθερία που θα βγει από την πειθαρχία. Άλλες βασικές αρχές είναι:
- Η εσωτερική και εξωτερική τάξη στη συγκρότηση του ανθρώπου.
- Ο σεβασμός στο έμψυχο και άψυχο περιβάλλον.
- Η ατομική προσπάθεια αλλά και η καλή συνεργασία με τον κόσμο του περιβάλλοντος.
-Η μάθηση μέσω της έρευνας που θα δώσει τη χαρά για τη δουλειά και την ικανοποίηση για το αποτέλεσμα.Η παντοειδής άσκηση για την απόκτηση δυνατοτήτων.
-Ικανός άνθρωπος ίσον ευτυχής άνθρωπος.
Η Μαρία Μοντεσόρι πέθανε το 1952 στην Ολλανδία σε ηλικία 82 ετών.