Η Μαφία είναι η μεγάλη κερδισμένη της κρίσης. Αρθρα της New York Times και της la Repubblica εξηγούν με ποιό τρόπο το οργανωμένο έγκλημα, που διαθέτει τεράστια ποσά σε ρευστό, κατάφερε να επωφεληθεί από την οικονομική κρίση.
Στην La Repubblica ο ιταλός οικονομολόγος του ΟΗΕ Αντόνιο Μαρία Κόστα δηλώνει ότι στην χειρότερη στιγμή της κρίσης «τα χρήματα από τα ναρκωτικά ήταν τα μοναδικά επενδυτικά κεφάλαια». Ο ΟΗΕ εκτιμά σε 580 δις δολάρια το ποσό που «ξεπλύθηκε» το 2009 και προερχόταν από εμπόριο ναρκωτικών και άλλες παρόμοιες πηγές του οργανωμένου εγκλήματος.
Ο ιταλός δημοσιογράφος που υπογράφει το άρθρο επισημαίνει την εξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από το οργανωμένο έγκλημα γεγονός το οποίο εξηγεί, όπως γράφει, γιατί «σε πολλές δυτικές χώρες η μάχη κατά του εμπορίου ναρκωτικών είναι τόσο δειλή αφού τα μετρητά που αποφέρουν τα ναρκωτικά είναι σαν την όαση στην έρημο».
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η μαφία είναι πανταχού παρούσα στην Ιταλία και διαθέτει 65 δις ευρώ ρευστό κάθε χρόνο. «Οι οργανώσεις του εγκλήματος κατέχουν το 7% του ακαθάριστου προιόντος, ήτοι 100 δις ευρώ περίπου. Τα χρήματα αυτά καταλήγουν στα χέρια των μαφιόζων και όχι στο κράτος ή στους Ιταλούς που σέβονται το νόμο» γράφει ο ιταλός δημοσιογράφος.
Ο ίδιος δημοσιογράφος γράφει επίσης ότι στην Ισπανία τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ εκπροσωπούν το 70% των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν στη χώρα. Γιατί ; «Το 2006 η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας είχε διατάξει έρευνα για το γεγονός ότι κυκλοφορούσαν τόσα πολλά χαρτονομίσματα των 500 ευρώ. Ανακάλυψε ότι οι οργανώσεις του εγκλήματος τα προτιμούν γιατί δεν πιάνουν πολύ χώρο. Ενα μικρό χρηματοκιβώτιο μήκους 45 εκατοστών μπορεί να πιάσει ως 10 εκατομμύρια ευρώ» γράφει.