Η δίκη μιας Πακιστανής χριστιανής, η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες βλασφημίας, βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο επίκεντρο της παγκόσμιας δημοσιότητας, καθώς οι δικηγόροι της αιτήθηκαν την αποφυλάκισή της, ενώ γνωστός Μουσουλμάνος κληρικός με επιρροή εξέφρασε δημόσια τη στήριξή του στην κατηγορουμένη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η νεαρή Rimsha Masih κρατείτο από τις πακιστανικές αρχές σε σωφρονιστικό ίδρυμα υψίστης ασφαλείας από τη 16η Αυγούστου, όταν εκατοντάδες Μουσουλμάνων διαδηλωτών, εξαγριωμένοι από τις φήμες που την ήθελαν να έχει κάψει σελίδες από ένα ιερό ισλαμικό βιβλίο, περικύκλωσαν ένα αστυνομικό τμήμα στο Ισλαμαμπάντ, ζητώντας την προσαγωγή της.
Συνεπεία της αναταραχής και φοβούμενη μήπως προκληθούν ξεσπάσματα βίας, η αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες κατά της νεαρής για διάπραξη βλασφημίας.
Συγγενείς της και μέλη οργανώσεων που μάχονται για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστήριξαν πως το νεαρό κορίτσι ήταν μόλις 11 ετών, πως πάσχει από το σύνδρομο Ντάουν και πως κατά συνέπεια δεν πρέπει να υπόκειται στη νομοθεσία περί βλασφημίας.
Το κορίτσι, το οποίο προέρχεται από φτωχή οικογένεια χριστιανών, λέγεται πως κρατούσε ένα καμένο αντίγραφο θρησκευτικού κειμένου που χρησιμοποιείται στη διδασκαλία του Κορανίου σε παιδιά.
Έπειτα από ακροαματική διαδικασία σε δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ το πρωί της Τρίτης, ο δικηγόρος του κοριτσιού δήλωσε πως, σύμφωνα με γνωμοδότηση ομάδας ιατρών, η κατηγορούμενη ήταν 14 ετών και έπασχε από ορισμένη διανοητική υστέρηση.
Η ιατρική γνωμοδότηση συνέβαλε στην εξομάλυνση της υπόθεσης, η οποία έχει εξοργίσει τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει αμαυρώσει την εικόνα της Πακιστανικής κυβέρνησης και έχει αναζωπυρώσει τη διαμάχη σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία η οποία, σύμφωνα με ειδικούς, επιτρέπει την άδικη αντιμετώπιση αδύναμων ομάδων και θρησκευτικών μειονοτήτων.
Ο δικηγόρος του κοριτσιού ελπίζει ότι στην επόμενη ακροαματική διαδικασία που θα λάβει χώρα σήμερα, Πέμπτη 30 Αυγούστου, θα αποφασιστεί η αποφυλάκισή του με εγγύηση, ενώ ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πιέζουν προς την κατεύθυνση της άρσης των κατηγοριών.
Προς το παρόν, οι φόβοι του δικηγόρου αφορούν στον εγκλεισμό του κοριτσιού στις φυλακές της Αντιάλα, όπου τη βρήκε να κλαίει με λυγμούς έντρομη, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του πριν από λίγες ημέρες.
Ομοίως, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την ασφάλεια της κατηγορουμένης, καθώς πολλά άτομα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες βλασφημίας έχουν δολοφονηθεί από φανατικούς Μουσουλμάνους, προτού η υπόθεσή τους φτάσει στα δικαστήρια.
Από την άλλη μεριά, οι αρχές υποστηρίζουν ότι η νομοθεσία περί βλασφημίας, η οποία ανάγεται στα πρώτα χρόνια της Βρετανικής αποικιοκρατίας, αφορά εξίσου στους Μουσουλμάνους και τους Χριστιανούς και ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τη θέσει σε εφαρμογή και να την ασκήσει.
Πολύς είναι ο κόσμος που έσπευσε να συμπαρασταθεί στην νεαρή Πακιστανή, ενώ έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται οι πρώτες κινήσεις εγκατάστασης της νεαρής και της οικογενείας της σε χώρα του εξωτερικού (Καναδάς, ΗΠΑ, Γερμανία), καθώς όσοι έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν κατηγορίες βλασφημίας, έχουν επίσης αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα ασφάλειας.
Όλα αυτά, φυσικά, εφόσον κριθεί αθώα ή αφεθεί με εγγύηση.